Últims dies per visitar l’exposició ‘The Dust Bowl’ al Museu de la Vida Rural

Després d’11 mesos oberta al públic i de diverses activitats entorn el canvi climàtic, la mostra s’acomiada del MVR

És una de les apostes més fortes que ha fet el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí aquest darrer any. L’exposició ‘The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la’ ha ensenyat als visitants les conseqüències que pot provocar la falta d’equilibri entre la gestió agrària i ramadera i el medi ambient.

Ho ha fet a través de les imatges dels fotògrafs Dorothea Lange, Rusell Lee i Arthur Rothstein i d’un fil narratiu que  porta al debat sobre el canvi climàtic posant focus a episodis que es donen actualment en diferents llocs del món  on el risc de noves migracions climàtiques és una realitat.

Ara, després d’11 mesos oberta al públic, l’exposició finalitza.  Encara hi ha temps per poder veure-la fins aquest dissabte, dia 5 de gener,  per tant, aquests són els últims dies per visitar-la. L'horari és de 10.30 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.30 hores. 

La catàstrofe ecològica del ‘Dust Bowl’

Coneixem com a ‘Dust Bowl’ la catàstrofe ecològica i humanitària ocorreguda durant els anys 30 als Estats Units d’Amèrica com a conseqüència dels mals usos agrícoles, agreujada pels efectes de la Gran Depressió generada pel Crac del 29. Es tracta del primer cas extensament documentat sobre refugiats climàtics.

Imatge de l'exposició.
Imatge de l'exposició. | Antonio Bistouras.

 

L'exposició està composta per una quarantena de fotografies, peces originals, audiovisuals i documentals sobre els esdeveniments d’aquest episodi  i sobre casos actuals de refugiats climàtics.

La mostra també posa focus en el riquíssim aspecte cultural derivat del 'Dust Bowl', com en l’obra narrativa de John Steinbeck, en la música folk de Woody Guthrie  o el cinema de John Ford i evoca a l’experiència del públic a partir d’escenografies i la participació.

Diverses activitats entorn el canvi climàtic

Durant tot aquest temps, l’exposició no ha caminat sola, sinó que s’han dut a terme diverses activitats entorn el tema del canvi climàtic, aprofitant que la mostra té aquest rerefons.

El Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí, en imatges
Imatge d'un dels elements de l'exposició 'The Dust Bowl', al Museu de la Vida Rural.  | Antonio Bistouras.

 

Per tant, ‘The Dust Bowl’ ha estat molt més que fotografies i s’ha convertit en el pretext de conferències, debats, xerrades i visites d’experts en la matèria per ampliar molt més aquesta temàtica.

El Museu de la Vida Rural, ha acollit en aquests mesos una jornada sobre l’impacte del clima o una master class sobre el canvi climàtic, entre moltes altres activitats.

L’arbre del ‘Dust Bowl’

Només entrar al Museu de la Vida Rural sobta la presència d’un gran ‘arbre’. Es tracta d’un lloc per a la reflexió de les persones que han visitat l’exposició.

Les seves fulles estan plenes de comentaris dels visitants, que decoren l’arbre amb un color o un altre, segons veuen el futur. Les fulles de color marró són pels qui veuen el futur respecte el canvi climàtic de forma pessimista i les verdes pels qui creuen que ens en sortirem.