Cartell i parada a Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt, pioner a Catalunya en l’adhesió a l’Economia del Bé Comú

El nou model pretén redefinir el concepte d'èxit empresarial i econòmic

Santa Coloma de Queralt és el primer municipi de Catalunya en adherir-se als principis i valors de l’Economia del Bé Comú. El consistori ha tingut diverses trobades i entrevistes amb la Federació Catalana. S'ha analitzat allò que millor fa i els aspectes a millorar des de l'administració des del punt de vista d’aquesta entitat.

Alguns d'aquests aspectes es van comentar el dissabte dia 13 de novembre en l’acte institucional d’adhesió. Va comptar amb la participació de l’alcalde de Santa Coloma, a més de regidors de la resta de grups del consistori, entitats i empreses del municipi. També hi va haver una representació de la Federació Catalana per l’Economia del Bé Comú.

Donar la volta al model actual

L’acte es va iniciar amb una explicació per part de Montse Junyent, representant de la Federació, de què representa aquest model econòmic «basat en valors i que pretén donar la volta al model actual», segons va argumentar.

El nou  model  pretén redefinir el concepte d'èxit empresarial i econòmic. També, substituir els paràmetres de mesura monetaris (PIB en el cas dels estats; o benefici, en el cas de les empreses) per paràmetres que mesurin el grau de satisfacció de les persones en l'economia i la societat.

Persones a l'interior del castell de Santa Coloma
Imatge de l'acte d'adhesió al castell | startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

Així, la mesura de l'èxit empresarial ha de fer-se tenint en compte els  valors humans fonamentals, els factors de qualitat de vida i la satisfacció de les necessitats bàsiques. L’Economia del Bé Comú està basada en quatre valors fonamentals. Dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat mediambiental i transparència i codeterminació.

Precisament a través d’aquests valors es va estendre la conversa que van tenir el president de la Federació, Jordi Mora, i l’alcalde de  Santa Coloma, Ramon Mullerat. En els minuts de conversa entre ells dos es van destacar alguns dels aspectes que Santa Coloma ja està fent bé en relació amb l’Economia del Bé Comú. Per exemple, la compra de productes i serveis a empreses de proximitat.

L’acte es va tancar amb un torn obert de preguntes  dels assistents que es van anar responent amb tot detall per part dels representants de la Federació Catalana per l’Economia del Bé Comú presenta a la Sala Gran dels Castell dels Comtes. A més, abans d’aquest acte, aquest mateix grup de persones ja havia muntat una carpa a la plaça Major per explicar als colomins que ho desitgessin en què consisteix el seu projecte.