Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

De la Conca a Hollywood: les cortines de Montblanc que han conquerit el món

L'empresa de cadenes i articles per a cortines Josep Maria Sans Amill S.A., de Montblanc, està consolidant la seu que va obrir als EUA fa tres anys i s'ha obert al mercat mundial fabricant cortines personalitzades per als esdeveniments més internacionals

Les cortines del Hard Rock Café de Minneapolis (EUA) també són de l'empresa montblanquina. | Cedida

 

El cas d’aquesta empresa de Montblanc és d’aquells dels que se’n podria fer una pel·lícula. L’argument seria aquest: una persona crea una empresa familiar en un poble. Amb el temps comença a exportar i aconsegueix ‘el somni americà’. Els seus productes es distribueixen a tot el món i acaba treballant amb les marques més prestigioses.

Res més lluny de la realitat. Aquest seria un petit resum de la història de l’empresa Josep Maria Sans Amill S.A. de Montblanc que fabrica cadenes i articles per a cortines, capitanejada actualment pel mateix Josep Maria Sans i els seus dos germans. 

Ha plogut molt per arribar fins aquí. Aquesta història comença fa més de 90 anys, cap a l’any 1926.  «Està documentat que el meu avi va comprar unes màquines per a fer cadenes de ferro», explica Josep Maria Sans. Aquesta compra va ser l’inici de tot el que ha vingut després.

El pare del Josep Maria va seguir tirant endavant l’empresa fent-li un nou gir. «El pare va començar a estudiar altres materials per donar colors a les cortines fetes amb cadenes, cap als anys seixanta».

En aquell moment, el gènere que fabricaven a l’empresa s’utilitzava per posar cortines a les portes de les cases per evitar l’entrada d’insectes. Tot i això, l’empresa va començar a mirar a l’exterior exportant a països com França o Itàlia.

Amèrica truca a la porta

No va ser fins a l’any 2002 quan l’empresa va fer el veritable gir. Va passar de fabricar cortines per a les portes de les cases, a  orientar el producte al món de la decoració i l’interiorisme,  gràcies a la intervenció d’un empresari americà.

L’empresa va reinventar les cortines que havien fet fins ara.  «Ho vam adaptar a l’àmbit de la decoració afegint més colors, formes, personalitzant amb dibuixos,  vam automatitzar els processos...», explica el Josep Maria.

Cortines de l'empresa montblanquina al restaurant Aqua Knox de Las Vegas. | Cedida

I aquí va venir el gran salt. A partir d’aquell moment els seus clients principals serien arquitectes o interioristes atrets per les originals cortines que fabricaven a Montblanc. El producte ja no aniria només destinat a les cases, sinó que, majoritàriament farien dissenys per a grans hotels, restaurants, museus o importants marques.

Quan l’empresari americà es va jubilar, «vam comprar-li l’empresa» i Josep Sans Amill S.A. va poder obrir la seva filial als Estats Units, concretament a Phoenix, sota el nom de Kriskadecor USA, l'any 2016.  «Allà hi ha quatre persones que van treballant tot el mercat nord-americà». Un mercat de 300 milions de persones on «volem ampliar vendes, hi ha camp per recórrer encara», afirma Sans.

Projectes arreu del món

Les cortines de l’empresa montblanquina han arribat als llocs més emblemàtics del món, com les oficines de Google, diversos Hard Rock Cafè, els aparadors de Pull and Bear de tot el món, hotels de 5 estrelles o botigues de Chanel. «També hem treballat en la decoració dels restaurants dels estadis del Bayern de Munich, el Manchester City o el Chelsea», explica l’empresari.

Quan Josep Maria Sans explica tota la feina que han fet pels Estats Units, la primera reacció és d’admiració, però assegura que li passa el mateix quan explica la feina que es fa aquí a algú dels EUA. «Al·lucinen, quan veuen que és disseny de ‘Barcelona’». I és que de primeres, a un americà li costa ubicar on és Montblanc, per això, se’ls diu que és una població ‘a una hora de Barcelona’ i de seguida se situen.

Montblanc, a l’escenari de la gala dels Oscar

Potser un dels moments en què més gent alhora ha pogut veure alguna de les creacions de l’empresa va ser durant la gala dels Oscar l’any 2005. Les cortines montblanquines van ser a escassos centímetres de les grans estrelles de Hollywood.

En el centre de l’escenari s’aixecaven diverses reproduccions de les mítiques estatuetes a gran escala. Hi havia un cilindre de 10 metres que les recobria i que servia per matisar. Aquest cilindre fet de cadenes estava fet a Montblanc.

Actuació de Beyoncé als Oscar 2005. Les cadenes que cobreixen les estatuetes són fetes a Montblanc. | youtube

 

Però, com s’aconsegueix arribar fins a la gala dels Oscar? «Funcionem molt pel boca-orella i, en aquell cas, vam contactar amb el dissenyador de la gala per donar a conèixer el producte,  una part molt important de la nostra feina és explicar què fem, perquè no és un producte que la gent conegui» explica Sans.

Objectiu: consolidar la seu dels EUA

Actualment, l’empresa montblanquina compta amb 25 treballadors i exporta el 80% del que fabrica.  Per això, els objectius impliquen internacionalitzar-se encara més. «Volem consolidar la seu dels EUA per gestionar tota Amèrica i des de Montblanc seguir amb Europa i Àfrica i més endavant Àsia», diu en Josep Maria.

Si el seu avi fos testimoni del punt en què es troba l’empresa que va crear «no s’ho podria creure, no s’ho hagués pensat mai». Aquell petit taller s’ha convertit en una fàbrica que ha creat una nova tendència: utilitzar la cadena com a element decoratiu en llocs d’alt nivell. Ara, l’empresa té encàrrecs d’aeroports, nous hotels i estan explorant una nova línia de revestiment exterior  de façanes amb les cadenes.

«La nostra vocació és la de seguir treballant oferint solucions personalitzades amb la cadena, de moment hem fet làmpades, separadors d’espais, tenim dissenys propis en col·laboració amb dissenyadors i ara estem amb el tema de les façanes. Projectes pel futur n’hi ha», conclou.