Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gerard Quintana: «Essències és un festival que promou l'activisme i el compromís social»

Aquest cap de setmana, Montblanc gaudirà de les actuacions de The Sey Sisters, Gorka Benítez Trío, Perico Sambeat Flamenco Quartet i Carles Benavent Trio + Tomasito, Namina, Gerard Quintana, Quimi Portet o Xarim Aresté

Festival de les Arts de Reus | Gerard Quintana i Joan Masdéu | Laia

 

La nova edició del Festival Essències ja és aquí. Montblanc s'omplirà durant els dos dies d'aquest cap de setmana de música a peu de la muralla.  En la primera nit, la d'avui divendres 30 d'agost, serà el torn del Jazz i vi, amb les actuacions de The Sey Sisters, Gorka Benítez Trío, Perico Sanbeat Flamenco Quartet i Carles Benavent Trio + Tomasito. Demà dia 31, el rock i la cervesa agafaran protagonisme amb els concerts de Namina, Gerard Quintana, Quimi Portet i Xarim Aresté.

Gerard Quintana és un dels artistes convidats al festival. En l'entrevista que ha concedit a Tarragona Digital, assegura que Essències és una proposta que busca respectar el públic a través d'un programa atractiu que combina les sensacions auditives amb les gustatives. En aquest sentit, el cantant que exposa que «el paladar i l'orella formen part del mateix camp, i el gust i el so són emocions similars que provoquen emocions que fan créixer una experiència».

- Essències és una proposta que pretén posar en primer terme la música i la gastronomia, difonent-les a través de l’activisme i el compromís social. Què suposa, per a tu, formar part de l’edició de 2019?

Estic molt content de participar en l'edició d'enguany. Sempre és un al·licient poder participar en un festival que mira d'anar més enllà i promou valors a través de l'activisme i el compromís social. Tinc ganes de descobrir el festival i l'essència de la programació. En aquest sentit, trobo molt interessant el cartell que s'ha fet i és un honor poder compartir escenari amb el Quimi Portet, Namina i  Xarim Aresté. Són artistes que respecto i admiro molt. Tenen propostes que els fa únics i d'alguna manera, és molt enriquidor pel públic poder gaudir d'una programació musical d'aquest tipus. 

- Montblanc acollirà una de les primeres actuacions del teu espectacle ‘Intocables’, tot just abans de la nova posada en escena de Sopa de Cabra. D’alguna manera, doncs, serà un concert exclusiu en la gira?

'Intocables' és un projecte que he tirat endavant amb Oest Trip, integrada per Oest de Franc, Iol Cases i Sergi Carós. Són músics joves, d'una gran qualitat i estic molt content de treballar amb ells. Al mateix temps, estic enllestint amb Sopa de Cabra les noves cançons que volem presentar a partir de començaments de l'any vinent. Són dos projectes totalment compatibles i, en aquest sentit, 'Intocables' no és un projecte en el qual faci molts concerts, més aviat són pocs i ben triats. Per això, el concert de Montblanc tindrà un caràcter especial amb un format únic. 

N'estic segur que serà una nit diferent en la qual condensarem en l'actuació l'esperit del nostre projecte, ja que recollim cançons que han estat perseguides i prohibides, que han patit la censura i que al mateix temps han aconseguit transformar la realitat. Aquestes cançons, d'alguna manera, han pogut capgirar el pensament de la gent i del món en el seu origen i en el seu impacte en la societat.

- ‘Essències’ és un festival jove que compta amb una molt bona acceptació per part del públic i està en via de creixement. Quins elements creus que són clau per tal d’arribar a la consolidació d’aquest tipus de programació?

Per créixer i consolidar-se com ho fa Essències cal una coherència en la programació i un respecte pel públic. Si la gent aposta pel festival i torna l'any següent és perquè se sent respectada i perquè el que s'ofereix és atractiu i interessa.

- De fet, des de l’inici del festival, un dels seus trets bàsics i definitoris ha estat proposar el maridatge de la música i el paladar. Creus que el talent artístic sempre brilla més quan ve ben acompanyat de producte local i de proximitat?

Hi ha teories que diuen que el talent artístic brilla més quan hi ha necessitat de gana. En aquest sentit, la música, el paladar i la gastronomia formen part de la cultura i, evidentment, el producte de proximitat és una fita més a reivindicar en un moment en què ens fem tantes preguntes i reflexionem sobre quin és el model global i cap a on ha d'anar el món. El paladar i l'orella formen part del mateix camp, i el gust, el matís, les sensacions i les emocions que poden provocar alguna cosa es troben junts i poden fer créixer l'experiència. 

- ‘Intocables’, com a espectacle, també defensa la llibertat d’expressió en la música, un concepte que actualment es troba en plena vigència a l’Estat espanyol. Quina és la teva percepció de la situació que es viu al país?

La llibertat d'expressió és una frase que podria semblar d'altres temps, però dissortadament hem de reivindicar i lluitar per aquest concepte. Ara mateix hi ha molts exemples dels límits de la llibertat d'expressió i 'Intocables' vol fer vibrar aquesta corda i vol despertar aquest fet a través de les cançons que es van repassant dels últims 50 anys de la història propera i també llunyana. Les veritats i les lluites pels drets socials molt sovint es volen silenciar per conformar una realitat més còmoda i més fictícia.

Ara mateix estem en un moment en què cal refermar aquest compromís i hi ha músics censurats i perseguits i condemnats, sobretot en l'àmbit del rap. Aquesta música recull, sovint, veus directes i reivindicatives. La cultura té molt a dir en aquesta lectura del passat des del present, ja que malgrat que passin els anys, sembla que seguim girant en cercles. En comptes d'evolucionar, sembla que estiguem involucionant. 

Gastronomia, vi i música es fusionen a Montblanc amb el Festival Essències.
Gastronomia, vi i música es fusionen a Montblanc amb el Festival Essències | Festival Essències

 

La venda, millorant les xifres de l'any passat

A pocs dies de l'inici del festival, ja es tenen algunes xifres pel que fa la venda anticipada. Les entrades s'estan venent a millor ritme que l'any passat, amb un percentatge del 15% superior respecte el 2018.  Així que les expectatives, pel que fa la venda general i l'aforament, són positives. L'aposta per oferir una programació de qualitat a uns preus molt assequibles (l'entrada d'una sola nit serà de 15 euros, i l'abonament per totes dues nits per 24 euros), està, doncs, funcionant i el públic respon.