Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
judit-pere-montblanc

Judit Pere, regidora de Festes: «Els montblanquins tenim una devoció molt especial pels nostres gegants»

Montblanc viurà, del 7 a l'11 de setembre, la seva Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Serra, patrona de la vila ducal

judit-pere-montblanc
La regidora Judit Pere amb la geganta de Montblanc, protagonista del cartell de la Festa Major d'enguany | Albert Oliva

 

Judit Pere és, des del 15 de juny passat, la nova regidora de Cultura, Festes, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Montblanc. A les portes d'una nova Festa Major, TarragonaDigital conversa amb la responsable de la programació festiva d'enguany. Pere explica que ha volgut donar un toc personal i diferent a la celebració patronal de 2019, potenciant i regulant alguns aspectes que en el futur poden esdevenir decisius. 

- Montblanc és una de les viles amb més caràcter del sud de Catalunya. Manté una programació cultural constant al llarg de l'any, amb esdeveniments com la Setmana Medieval, Terrània o Clickània que destaquen per la gran afluència de públic. Què fa que la capital de la Conca de Barberà tingui tant de potencial turístic?

A Montblanc hi ha molt d'interès a organitzar esdeveniments. Les entitats donen la força necessària i la vida per tirar endavant la programació cultural, i per part de l'Ajuntament  qualsevol iniciativa per fomentar la programació cultural de la vila són ben rebudes i estem en l'obligació de donar-hi suport. La clau de l'èxit d'aquests esdeveniments és el treball cooperatiu i la bona entesa entre les associacions montblanquines, l'Oficina de Turisme i el consistori. Aquest conjunt fa que Montblanc sigui una de les viles amb més protagonisme cultural i turístic de Catalunya.

De cara a l'any vinent, s'han iniciat converses amb l'Associació Literària l'Escarritx per potenciar un certamen literari que fa temps que es volia impulsar. Això farà sumar noves iniciatives i propostes a tota aquesta oferta cultural montblanquina.

- A les portes d'una nova Festa Major, quins trets destacaries de la programació d'enguany?

Una de les novetats de 2019 és l'acte de benvinguda als nadons nascuts enguany, amb una xocolatada i un espectacle infantil. El dia 7 a la nit, hi haurà dos ambients festius alhora; un a la plaça Major i un a la plaça de Sant Francesc. Per altra banda, ha estat un èxit de participació l'obertura del balcó de la Casa de la Vila a la ciutadania per a les actuacions del Seguici Popular. Hi ha 6 places amb acompanyant i hi ha hagut 27 persones inscrites.

festa-major-montblanc
A partir d'enguany, les actuacions del Seguici Popular i el Seguici infantil se separen | Cedida

 

Pel que fa al Seguici petit, s'ha intentat impulsar el dia 9 de setembre a la tarda com el seu espai de lluïment. En aquest sentit, s'ha redactat un protocol que ha comptat amb la participació de totes les entitats del seguici i s'ha convidat a participar de la sortida a una colla de fora, que enguany serà el ball de la Primera de Valls. 

- Enguany hi ha hagut un increment del pressupost respecte al dels altres anys. Hi ha la voluntat, per part de l'Ajuntament, d'afegir contingut i d'engrandir la festa?

Com a nova regidora de l'equip de govern, he volgut donar un toc diferent a la Festa Major i això ha comportat alguna despesa afegida a la programació. Penso que el valor d'això es veurà reflectit en uns actes pensats per a totes les edats, i gratuïts. També hi ha hagut la voluntat de buscar altres espais per tal dispersar i descentralitzar les festes dels mateixos llocs de cada any, ja que la programació nocturna, per exemple, afectava els veïns de sempre.

Tot això implica que hi ha d'haver un esforç econòmic. De fet, part d'aquest increment de la partida pressupostària anirà destinada a reforçar la seguretat i civisme. Per una banda, hi haurà vigilància nocturna i, per l'altra, s'ha doblat el nombre de PoliCleans, una demanda que ens han fet els veïns. Són temes que a simple vista poden passar desapercebuts però són molt importants.

- La Festa Major montblanquina és una de les festes patrimonials destacades del Camp de Tarragona. Quins trets la caracteritzen i la diferencien de la resta?

Montblanc segueix l'esquema ritual d'una Festa Major del Camp de Tarragona, amb uns actes tradicionals semblants als d'altres poblacions com Valls, Reus, Vilafranca o Tarragona. Com a cosa a destacar, crec que els montblanquins tenim una devoció molt especial per als nostres gegants. Són unes figures històriques, amb més de 150 anys, molt emblemàtiques i amb molt de protagonisme el 7, el 8 i el 9 de setembre. 

Imatge de l'Anada a Ofici de la Serra 2018 | Benjamí

 

- Durant la Setmana Medieval passada, el plenari va aprovar que la celebració de les Festes Extraordinàries de la Serra passarien a ser cada 10 anys, i no cada 25. Quina és la teva opinió sobre el canvi?

Per mi és un canvi fantàstic, que respon a la demanda dels ciutadans. Els veïns volen unes Festes de la Serra més properes, i no haver d'esperar 25 anys. A més, a Montblanc sempre tenim ganes de fer festa i d'omplir d'activitats un poble viu i dinàmic. Si la gent vol fer festa amb la Mare de Déu de la Serra, s'ha de fer d'una forma més continuada. 

- Pel que fa al Seguici Popular, aquest any estrena un protocol que regula les actuacions i les sortides que fa. En què consisteix aquest document?

El que intenta aquest protocol és regular les actuacions i la durada de les ballades del Seguici Popular. S'han volgut ordenar les sortides del 8 i 9 de setembre, estipular un ordre i un nombre en les ballades dels elements festius. L'objectiu que es persegueix és que entre les 14.30 h i les 15.00 h les ballades a la plaça hagin acabat. També vull que consti el meu agraïment a les entitats que han pres part de la redacció del protocol i s'ha consensuat entre totes les parts.

Considero que és molt important que cada entitat o colla tingui el seu lloc en la festa. En aquest sentit, les actuacions del Seguici Popular i el Seguici infantil s'han separat: el dia 7 a la tarda, el dia 8 al matí i el dia 9 al matí només actuarà el Seguici gran. Per la seva banda, el dia 9 a la tarda es reserva a l'actuació dels balls i les colles infantils. Aquesta és una aposta que es fa enguany i volem veure quina acceptació i rebuda té.

- Darrerament, l'Ajuntament ha rebut peticions per incorporar noves figures festives en el Seguici. Quina ha estat la posició i l'argumentació de l'equip de govern davant d'aquestes propostes?

Partim de la base que, a Montblanc, la incorporació d'un nou element en el Seguici ha d'estar documentat històricament. Ens va arribar la proposta d'introduir un lleó com una peça més del bestiari festiu montblanquí, però aquesta peça no gaudeix de cap referència a la vila ni té cap base històrica a la Conca de Barberà, tal com van argumentar els tècnics de l'Arxiu montblanquí. Sí que és cert que hi ha alguns documents que parlen de la presència de lleons com a animals vius durant l'Edat Mitjana a Montblanc, però no tenen la condició de bestiari festiu. No obstant això, l'Ajuntament de Montblanc està obert a qualsevol proposta que serveixi per potenciar i consolidar, encara més, el seguici montblanquí, sempre que el projecte estigui acreditat per documentació històrica. En aquest sentit, sabem que encara hi ha balls i elements documentats que en un futur es podrien recuperar.

En l'actualitat, el ball de Bastons de Montblanc només està integrat per homes | Benjamí

 

- La manca de paritat del Ball de Bastons de Montblanc és un dels temes més controvertits que marcaran la Festa Major d'enguany. Quina és la resposta del consistori davant d'aquesta situació, atès que aquesta entitat rep una subvenció municipal?

En aquest aspecte, com a regidora no faré cap declaració fins que el ball de Bastons no faci un comunicat explicant quina és la seva posició en el tema. Sé que l'entitat ha fet una assemblea i ha posat en debat la situació actual, i també he seguit les reivindicacions que ha fet el moviment 'És de mínims'. Com a Ajuntament esperarem a que passi la Festa Major, per veure quina posició adopten els bastoners i de quina manera ho fan públic. El consistori té clar que estem davant d'una entitat històrica al poble i, com a tal, cal tenir respecte i admiració cap a la seva trajectòria. És cert que la societat d'avui en dia exigeix que l'entitat, a més de manifestar-se, ha de fer algun pas sobre el tema. Esperarem a la seva resposta i, en funció d'això, direm la nostra. 

- Per últim, quin és l'acte de la programació que més t'agrada i que vius amb especial il·lusió?

El moment més emotiu serà el dia 8 de setembre, quan després de l'ofici podré gaudir de les ballades del Seguici des del balcó de l'Ajuntament. Com a montblanquina, em fa molta il·lusió, ja que és la meva primera Festa Major al capdavant de la regidoria i han estat molts mesos de preparació i de feina. Des d'aquí vull agraïr a totes les entitats, persones i companys que han contribuit a fer un programa d'actes excel·lent, dedicant moltes hores i esforços que moltes vegades no es valoren prou.

La regidora de Festes, Judit Pere, i l'autor del cartell Isaac Ballesté al balcó de l'Ajuntament de Montblanc.
La regidora de Festes, Judit Pere, i l'autor del cartell Isaac Ballesté al balcó de l'Ajuntament. | Cedida