L'hostatgeria del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet tanca les portes a causa del deute de més de 900.000 euros que arrossega la Fundació Populus Alba, l'empresa encarregada de la gestió de l'espai, des de fa anys. En aquest sentit, la situació delicada repercuteix en una quinzena de treballadors de l'equipament, que han estat acomiadats a través d'un ERO, un Expedient de Regulació d'Ocupació.
Es tracta d'una solució que és fruit de la negociació que s'ha dut a terme en les darreres setmanes entre les dues parts. Segons els treballadors, «s'ha lluitat fins al final per tal de poder reduir el nombre d'acomiadaments que afecten 15 dels 20 treballadors que té la plantilla actual, però finalment només s'ha pogut aconseguir una millora de les condicions en aquest procés», expliquen.
Dràstica davallada de visitants
La decisió és definitiva i amb aquest nou escenari, sembla que ara es prioritzaran només les visites al conjunt monàstic com a principal font d'ingressos tot i que, segons les dades que ha aportat el mitjà local EFMR, el nombre de visitants de Poblet s’ha reduït dràsticament els darrers anys i en dues dècades ha disminuït a la meitat, d’uns 187.000 el 2000 a una mica menys de 90.000 el 2019.
De fet, l'hostatgeria que ara tanca es va inaugurar l'any 2010, i en una dècada no ha aconseguit reverir aquesta tendència. Fins ara, el servei d'acollida comptava amb 42 habitacions del tot equipades, i segons fonts del monestir, la proposta sempre «ha anat molt lligada la filosofia de les comunitats monàstiques de tradició benedictina, de manera que Poblet oferia aquest servei als visitants, donant l’oportunitat de viure uns dies inoblidables en una terra té múltiples activitats i oportunitats per gaudir d’unes experiències úniques».
Una estada enmig del Paratge Natural de Poblet
L’hostatgeria de Poblet és un establiment que tenia com a objectiu oferir el major confort als seus clients en un lloc únic. Situada a escassos metres del Gran Monestir, al qual complementa en la funció d’allotjar amb qualitat a tots aquells que no es conformen amb una visita d’una hora i vol descobrir les grans opcions que ofereix la natura i els bonics pobles que envolten a Poblet.
La raó de ser de l’hostatgeria no era altra que la voluntat de la Comunitat Cistercenca de donar-se a conèixer al gran públic, oferint així l’oportunitat de viure de prop l’espiritualitat i l’immens bagatge cultural i històric que es respira a Poblet, enmig del Paratge Natural de Poblet.