L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha presentat, aquest matí, el projecte Espais Vius d’Art, una iniciativa de dinamització d’espais comercials en desús i de suport a la creació artística, artesanal i cultural. La proposta tindrà lloc durant el cap de setmana del 16, 17 i 18 d’abril, i servirà per donar un nou ús als espais comercials buits amb intervencions artístiques i els aparadors i locals comercials, que es convertiran en galeries d’artistes i artesans.
El projecte compta amb la implicació d’artesans de la comarca i dels tallers d’artesans en actiu de l'Espluga i la proposta també vindrà acompanyada d’una programació cultural en diversos espais del municipi. Així, un mapa digital permetrà guiar-se pel centre del poble i recórrer els Espais Vius d’Art. Uns espais que estaran ubicats a la carretera de Montblanc, passeig Cañellas, carrer Jaume I, carrer Torres Jordi, travessera de Poblet i carrer Lluís Carulla. Aquesta eina també recollirà la descripció i intervenció de cada espai i els actes de la programació cultural del cap de setmana.
Onze artistes i artesans
En aquesta edició seran onze els artistes i artesans que hi participaran, amb representació local i comarcal, una aliança amb els creatius del territori, que reforça el valor d’aquest projecte com a punt de trobada de l’art i la cultura a l’Espluga de Francolí. A més el projecte suma una exposició coproduïda pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa; Ramats de Foc, que també es podrà visitar en un dels locals comercials.
Els artesans i artistes participants i que s’han implicat en el projecte són Lluís Soler Llambrich i Núria Albà Alegret, ceramistes de Senan. M. Antònia Bota Baldrich i Rosa M. Llauró Domínguez, joiera artística i artesania en paper de l’Espluga de Francolí. Valentí Martí Canudas i Enric Martí Griñó, forjadors artístics i mestres artesans de l’Espluga de Francolí. Ramon Amigó Carulla, restaurador i mestre artesà de l’Espluga de Francolí. Pau Romero Vergara, artista contemporani de l’Espluga de Francolí. Anna Sínia, cistellera de la Riba i Vimbodí i Poblet. Núria Rion i Sílvia Iturria del col·lectiu d’acció artística “La Baridana” de la Conca de Barberà.
Espais escènics i programació cultural
En el marc de la iniciativa Espais Vius d’Art, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí també fa una aposta per la programació cultural. Implicant a entitats locals i municipals i amb propostes d’arts escèniques i de carrer que complementaran la proposta del cap de setmana. Els actes es desenvoluparan en diversos espais del municipi, el Teatre del Casal, espai que compta amb el reconeixement d’espai de cultura responsable, el pati de l’Antic Hospital, l’Església Vella de Sant Miquel i el Museu de la Vida Rural.
Divendres 16 d’abril a les 19.00 h a l’Església Vella de Sant Miquel, les alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga de Francolí, el cor de 1r i 2n de nivell elemental oferiran un concert amb cançons de diferents orígens i estils que han anat treballant al llarg d’aquest curs. Seguidament, els professors Sara Hernández i Sergi Esparza oferiran un duet de clarinet i piano interpretant peces de diferents compositors com Schumann, Piazzolla, Baermann i Ruera. El dissabte 17 d’abril, Le Même, en petit comitè, un grup de música de carrer, oferirà tres concerts a tres places del municipi, una proposta pensada per acompanyar i fomentar la dinamització comercial i l’espai públic, en format de quartet musical. El mateix dissabte a les 12.00 h i a les 18.00 h, al pati de l’Antic Hospital, el creatiu i dissenyador de Verdú, Flavià Boleda presentarà “Ohla”, una marca creada, per visibilitzar i donar consciència social del món dislèxic.
A les 20.00 h al Teatre del Casal hi actuarà la Always Drinking Band amb l'espectacle adaptat per a teatres “El Carrer és nostre”. Diumenge 18 l’Escola de Dansa del Casal presentarà al Museu de la Vida Rural el videodansa solidari. Finalment diumenge 18 a les 19.00 h, tancarà els actes l’obra d’Ada Vilaró “360º Grams”, un espectacle poètic que fusiona la paraula, el cos i la dansa i que neix d’una experiència personal, molt íntima i fràgil i que, per primera vegada, Ada Vilaró s’atreveix a compartir.