Assistents a la roda de premsa

EVArt 2022: quan el comerç i la cultura de l'Espluga de Francolí s'uneixen a ballar

El programa compta amb més de trenta creacions artístiques nacionals i internacionals en format audiovisual

El cap de setmana del 6, 7 i 8 de maig l’Espluga de Francolí tornarà a donar un nou ús als espais comercials buits  amb intervencions audiovisuals. El municipi convertirà els aparadors dels locals comercials sense activitat, en un espai de mostra de peces de  videodansa, que aproparan a l’Espluga més de trenta creacions artístiques nacionals i internacionals en format audiovisual.

Consulta aquí el programa d'actes d'EVArt 2022!

Les intervencions artístiques i  audiovisuals als locals comercials buits, formen part del Festival Primavera CineDansa de Cerdanyola del Vallès impulsat per l’entitat Plat Artístic, que presentarà més trenta videodansa en format audiovisual, que en format de loop es podran visualitzar als aparadors dels locals de desús. També s’hi suma projecció de ‘Foc’ un videodansa de l’ExpoFoc del Museu de la Vida Rural  de la Fundació Carulla.

Els Espais Vius d’Art suma col·laboracions i suports que s’impliquen activament al projecte de dinamització local i comercial i que engloba propostes culturals. L’Escola de Dansa del Casal, serà la principal protagonista dels Espais Vius d’Art, presentant en un acte d’obertura, divendres dia 6 al Teatre del Casal, la mostra de peces presentades
als concursos i una intervenció col·lectiva de tota l’escola.

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, acollirà una altra de les propostes artístiques amb Vanishing Act de Jordi Vidal, un projecte fotogràfic que vol indagar en l’expressió dels sentiments més íntims i personals a través d’una exposició fotogràfica i intervencions de microdansa, aquest tindrà lloc a les instal·lacions del Museu. El Teatre del Casal acollirà dues propostes de teatre-dansa.

Dissabte tindrà lloc l’espectacle del ballarí Pere Faura: Ballar és cosa de llibres, un espectacle i experiència escènica, participativa per a tots els públics on un llibre es convertirà en la parella de ball o l’acompanyant per anar al teatre. Una proposta entre dansa i literatura que ha recorregut diversos teatres i espais culturals del país.

Persones en un carrer amb paraigües penjats
Imatge de l'edició de 2021 | Cedida

Per diumenge s’ha programat “Memòria de les Oblidades” una proposta tarragonina de dansa-teatre que ret homenatge a les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona durant la repressió franquista. Un darrer espectacle que anirà acompanyat d’un col·loqui amb l’autora i la directora del videodansa que es podrà veure durant tot el cap de setmana a un dels locals buits.

Els carrers i places també prendran vida a través de la dansa, amb diverses propostes; alumnes i exalumnes de l’Escola de Dansa del Casal realitzaran intervencions de dansa en format d’improvisació; una altra entitat d’àmbit comarcal, l’Associació Andalusa de la Conca de Barberà, oferirà un espectacle de flamenc i finalment una performance del Festival Internacional de microdansa itinerant convidarà a la gent a ballar amb la quotidianitat.

L'origen del projecte

Espais Vius d’Art naixia l’any 2021 com una iniciativa per visibilitzar els locals comercials buits, una eina de revitalització urbana, comercial i econòmica que va donar un nou ús a aquests espais, incidint amb una problemàtica endèmica provocada pel tancament permanent d’espais i locals comercials.

Aquest 2022, i després de l’estudi sobre la situació del comerç local i del projecte de cens de locals comercials buits, les regidories de Comerç i de Cultura donen continuïtat en aquest projecte, en un format d’esdeveniment que es presenta com una proposta creativa de revitalització dels espais comercials i que dinamitza l’eix comercial de la població.

Un origen que ve marcat per un antecedent, que va donar lloc al projecte, quan l’estiu del 2019 una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de l’Espluga, conjuntament amb les entitats de Cultura Popular Espluguina, transformava un espai comercial en desús en “L’Espai de la Festa Major”. Mesos més tard i després de diverses obertures, aquell local va ser llogat i actualment forma part de l’entramat de l’eix comercial del municipi.