L’Espluga de Francolí canvia els noms d’alguns carrers pels dels presos i exiliats independentistes

Membres de l’Associació Catalana pels Drets Civils assisteixen a l'acte oficial de canvi de nom

En el marc de la Festa Major,  l’Espluga de Francolí va fer ahir, 31 de juliol, al vespre, un acte oficial de canvi de nom d’alguns dels carrers del municipi pels dels presos i exiliats politics catalans. Les plaques s’emparalleran amb els noms de diversos carrers existents al municipi. L’acte va comptar amb la presència del diputat espluguí Ferran Civit, parellla de Meritxell Serrel; Blanca Bragulat, dona de Jordi Turull; Montse Puigdemont, germana de Carles Puigdemont i Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn.

 

Moció aprovada per unanimitat

Per tal de donar visibilitat a la judicialització del procés d’autodeterminació de Catalunya, Som Espluga va proposar, ara fa un mes, una moció –que es va aprovar per unanimitat– perquè els noms dels polítics presos i a l’exili s’afegeixin, de manera temporal i «fins que no siguin en llibertat», als carrers de l’Espluga de Francolí.  

Ferran Civit, diputat espluguí i parella de Meritxell Serret, durant l'acte d'ahir.
Ferran Civit, diputat espluguí i parella de Meritxell Serret, durant l'acte d'ahir. | J.V.

 

Els noms ja existents no seran eliminats, sinó que aniran acompanyats dels noms nous amb els quals hi tinguin algun tipus de relació, sigui professional, cultural o política. Els aparellaments de carrers han quedat així: el nom de Carles Puigdemont anirà aparellat amb l’altre president de la Generalitat que té un nom a l’Espluga de Francolí, Lluís Companys;  Jordi Turull (amb el carrer de Prat de la Riba), Raül Romeva (amb el carrer d’Europa), Joaquim Forn (amb el carrer d’Àngel Guimerà), Dolors Bassa (amb el carrer de l’espluguí Mestre Roig), Josep Rull (amb el carrer de Joan Maragall), Toni Comín (amb el carrer de l’espluguí Dr. Joan Farré), Lluís Puig (amb el carrer de Joan Amades), Meritxell Serret (amb el carrer de Josep M. Rendé i Ventosa, com a també impulsor de l’agricultura), Clara Ponsatí (amb el carrer de Pompeu Fabra, que també va ser conseller a l’exili), Anna Gabriel (amb el carrer de Pau Casals, que també va portar la veu de la causa catalana a Ginebra) i Marta Rovira (amb el carrer Josep M. Folch i Torres, també exiliat). 

Familiars dels presos polítics i exiliats amb les plaques dels carrers que es posaran a l'Espluga.
Familiars dels presos polítics i exiliats amb les plaques dels carrers que es posaran a l'Espluga. | J.V.

 

Per al carrer que ha de portar el nom d’Oriol Junqueras acompanyarà el carrer de Mossèn Ramon Muntanyola, ja que els dos «són homes de pau i reconciliació des d’una òptica cristiana», segons afirmen des de Som Espluga. El carrer de Lluís Carulla també portarà el nom de Jordi Cuixart,  perquè és el president actual d’Òmnium Cultural, entitat fundada per l’empresari espluguí Carulla. Jordi Sànchez compartirà nom amb Anselm Clavé, els dos com a promotors de l’associacionisme català. L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, acompanyaria el seu nom amb el de Rovira i Virgili, també president del Parlament.

Plaça de 'l'1 d'Octubre

A més, per recordar l’1 d’ Octubre del 2017, el ple municipal va aprovar que l’espai de la rotonda del Casal de l’Espluga de Francolí porti el nom '1 d’octubre’. Es va aprovar com a «record al coratge i valentia de totes aquelles persones que van mantenir i portar en secret les urnes i les paperetes i també per la creació dels Comitès de Defensa del Referèndum, posteriorment convertits en Comitès de Defensa de la República».