Pla aeri de l'Espluga de Francolí

L’exposició Cendrós arriba a l'Espluga de Francolí

La proposta està formada per 14 plafons i que tracta la via i obra de Joan B. Cendrós

El pati de l’Antic Hospital  de l’Espluga de Francolí acull aquest des de dilluns 10 de gener fins a final de mes l’exposició “Cendrós, el mecenes desconegut”.

La proposta està formada per 14 plafons i que tracta la via i obra de Joan B. Cendrós. És un industrial del popular massatge per a després de l’afaitat Floïd, que va provocar una autèntica revolució en el món de la cosmètica masculina  dels anys 40 i 50.

Axiò va convertir Cendrós en un dels mecenes i activistes culturals més agosarats i sorprenents de la cultura catalana.

Cendrós va ser responsable directe de la creació del  Premi Sant Jordi de novel·la l’any 1960, d’Òmnium Cultural el 1961 o la recuperació de l’exili d’Edicions Proa. Entre tantes altres, el mecenatge de Cendrós és una de les històries de lluita antifranquista més pertinaç, valenta i desconeguda del nostre país.

L’exposició, inspirada en l’èxit editorial d’El cavaller Floïd, se centra en el seguit d’accions més exemplars i vistoses del mecenes, com la publicació en català de les novel·les de James Bond, els Tròpics de Henry Miller o el descobriment de Terenci Moix com a autor.

Cendrós també va participar en campanyes tan espectaculars com desconegudes. Per exemple, la recuperació de la figura del poeta Josep Carner del seu exili, la reivindicació de Salvador Espriu per al Nobel de Literatura o d’haver patrocinat el debut internacional de Raimon a París l’any 1966.

L’exposició també explica com Lluís Carulla fou el promotor de la campanya del Bibliobús. És un servei de biblioteca mòbil que recorre periòdicament una ruta preestablerta de pobles d’una àrea geogràfica concreta. Atén a municipis que no disposen d’una biblioteca pública.