Assistents a la inauguració de l'exposició

La reivindicació rural del pintor Palau Ferré arriba al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

L'esdeveniment coincideix amb la commemoració del centenari del naixement de l'artista, conegut com «el pintor que cremava els seus quadres»

Des d'aquest passat cap de setmana i fins al 23 de gener de 2022, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla mostra la  reivindicació rural del cubista Maties Palau Ferré (1921-2000). Ho fa en una exposició a l'Espluga de Francolí. L'esdeveniment coincideix amb la commemoració del centenari del naixement de l'artista, conegut com «el pintor que cremava els seus quadres».

L'exposició Palau Ferré. Essència vitalista  ofereix una mirada panoràmica de la reivindicació rural de l'artista montblanquí a través d'olis, ceres, tintes xineses, ceràmiques i escultures. També inclou litografies i documents històrics d'hemeroteca. Alhora, hi ha dues ampliacions de gran format que permeten als visitants fotografiar-se dins d'un bucòlic paisatge de Palau Ferré i amb una de les seves figures femenines d'ulls ametllats que dialoga amb un gran gira-sol.

La mostra instal·lada a l'MVR posa de manifest que el pintor cubista  era un enamorat de la seva terra. A més, la projecció internacional de la seva trajectòria artística va refermar encara més aquest vincle amb el territori i la seva gent. Gràcies a aquesta nova exposició, es pot redescobrir l'art i el pensament del pintor. També el nexe de la humanitat amb la natura i la pau a través de la mirada lluminosa de l'artista i la vivesa dels colors que empra a les seves teles.

Recreacions de l'alumnat de l'Escola Martí Poch

L'essència vitalista de Palau Ferré és fruit d'un món rural que l'artista idealitza i a partir del qual construeix el seu imaginari referencial. Els paisatges primaverals d'arbres fruiters, les natures estàtiques, les composicions florals, els homes i les dones del camp, i la cultura popular més arrelada. A l'exposició, també s'hi poden veure les recreacions que l'alumnat de l'Escola Martí Poch de l'Espluga de Francolí han dut a terme d'aquestes temàtiques de Palau Ferré. Es tracta d'un projecte artístic transversal que ha tingut lloc al llarg de tot l'any.

La commemoració del centenari

La Generalitat de Catalunya va declarar el  2021  com a  Any Palau Ferré. En aquest marc s'han organitzat un total de 20 exposicions temàtiques diferents en museus i espais culturals i 100 actes territorials arreu del país en col·laboració amb ajuntaments, biblioteques i entitats.