Persones en un ball a Sarral

Sarral celebra la Festa dels Quintos amb «una participació sense precedents»

Les dues darreres edicions s'havien hagut de suspendre arran de la pandèmia de la Covid-19

Sarral va celebrar dissabte passat la Festa de Quintos, que originalment celebra la majoria d'edat, amb el record històric de les lleves militars obligatòries. Es celebra des de la dècada dels anys 40 del segle XX. Sempre coincideix amb la data més propera a Sant Antoni Abat, però les dues darreres edicions s'havien hagut de suspendre arran de la pandèmia de la Covid-19.

Finalment, els joves que van complir 18 anys  tant el 2021 com enguany van organitzar-la dissabte passat, amb el suport de l'Ajuntament de Sarral.

El dia abans, el divendres a la nit, els quintos van aplegar-se per a preparar les carrosses, que en van ser tretze. L'endemà i després d'esmorzar, a les 9.00 h del matí, van fer una cercavila amb la Txaranga Tararota. A mig matí, la missa amb ofrena a Sant Antoni Abat i després inici dels Tres Tombs, que ja compten amb 79 anys de tradició.

Les carrosses van seguir l'antic recinte emmurallat. El primer tomb és el de lluïment, el segon és de valoració pel concurs de premis i el tercer tomb desencadena el llançament de caramels i confeti. Acabada la dolça batalla, els quintos reparteixen unes típiques galetes  de nata i moscatell al públic, al passeig del VIII Centenari.

La festa va continuar a la tarda, amb concert i ball a càrrec de l'Orquestra Swing Latino, que inclou el tradicional «ball del ramallet», pel qual els quintos venen flors a deu euros i les dones ballen portant-les.

A la mitjanit va començar el ball, amb el sorteig de tires també per recaptar fons i en el qual es van sortejar tres premis, amb un total de  500 euros. Al ball de la nit també es van lliurar els premis a les carrosses de la cercavila: dotze lots de productes i un premi a la més original. Durant el ball, també es va celebrar el «ball de quintos», en el qual ballen en parella mentre se'ls embolica amb serpentines.

Cap a les 2 de la matinada i fins a les 6 del matí, la Swig Latino va donar pas als DJ Moya i DJ Pere Deck. Tots els actes van ser gratuïts.

L'alcaldessa de Sarral, Victòria Cañís, explica: «Tothom està molt content, perquè la participació ha estat altíssima. La festa fins i tot ha revifat respecte a d'altres edicions. Es va celebrar amb la màxima naturalitat, sense cap incident i amb gran alegria».