Depuradora Vallverd

L'Ajuntament de Sarral posarà en marxa, enguany, la depuradora de Vallverd

Construïda el 2017, no ha funcionat mai perquè li manca l'electricitat, permisos i part de les obres auxiliars

L'Ajuntament de  Sarral  treballa perquè la  depuradora d'aigües residuals de la pedania de Vallverd  funcioni. L'estació es va construir en l'anterior mandat, però no ha entrat mai en marxa, ja que no té regularitzades les obligacions fixades en el Pla de Sanejament de Catalunya, tal com ja va comunicar al govern municipal d'aleshores l'Agència Catalana de l'Aigua, el 2017 i en resposta a la sol·licitud de connexió al sistema de sanejament.

Entre altres, l'estació depuradora no compta amb: equips elèctrics, plans d'emergència i de riscos laborals, xarxa d'aigua potable, una reixa de tancament perimetral, un camí d'accés i la urbanització de l'entorn, sistema d'alarma, mitjans de protecció contra incendis, punt d'enllumenat exterior i quadre elèctric de l'edifici, així com diferents certificats i informes que ha d'aportar el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

La depuradora està situada a l'entrada de la pedania de Vallverd i dóna servei al mig centenar de veïns. Com que no està en marxa, actualment les aigües grises s'aboquen sense filtre al riu Vallverd. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sarral, Ricard Miquel, explica: «Considerem prioritari solucionar aquesta situació, que pateix l'ecosistema fluvial. A més cal acabar el projecte per fer rendible la inversió pública, que es va fer en el seu moment per construir l'estació depuradora. Sincerament, quan vam entrar al govern pensàvem que solament caldria connectar-la a la xarxa elèctrica i ens hem trobat amb aquesta situació, que ja estem solucionant».

Concretament, ara s'ha demanat al Consell Comarcal que solucionin totes les mancances tècniques que li corresponen, i l'ens ja s'ha posat a treballar-hi. Per part del consistori, i en els pressupostos municipals d'enguany s'ha previst una partida de 20.000 euros  per fer les obres necessàries. La previsió és que la depuradora pugui entrar en servei enguany.