Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Exterior de l'ermita de Sant Josep de Montblanc

Social, sostenible i saludable: Les 3 esses de la nova gestió de l’ermita de Sant Josep de Montblanc

Des del 27 de març, aquest espai emblemàtic de la vila ducal ha iniciat una nova etapa gràcies a l'associació Aprodisca

L’ermita de Sant Josep de Montblanc  ha retornat a la vida. Es tracta d’un dels indrets patrimonials i de lleure més emblemàtics de la vila ducal i, des del passat 27 de març, ha reobert les seves portes per oferir esmorzars i vermuts els dissabtes i els diumenges amb un horari que va des de les 8.00 h del matí a les 16.00 h de la tarda. Més endavant, a l’estiu, i si la situació epidemiològica ho permet, també s’oferiran sopars i una zona chill-out.

Els usuaris de l’Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà s’encarreguen de la gestió de l’espai i també del manteniment del seu entorn. Segons explica Anna Mas, gerent d’Aprodisca, a TarragonaDigital, «es tracta d’un  projecte  que neix davant de la necessitat de crear i seguir mantenint els llocs de treball de les persones amb més necessitats de suport de la comarca i s’ha convertit en una oportunitat més d’ocupació per a les persones amb discapacitat  que hi treballen i que prèviament han fet una formació especialitzada».

Gent a la terrassa de l'ermita de Sant Josep de Montblanc
Imatge de l'afluència de persones a l'exterior de l'ermita | Aprodisca

Les 3 Esses de Sant Josep

Aquest nou  projecte inclusiu també es coneix amb el nom de «Les 3 Esses». El motiu és que la gestió de l’ermita per part de l'equip d’Aprodisca té una triple branca: la social, la sostenible i la saludable. Tal com exposa Mas, «la proposta permet, per una banda, recuperar i garantir el futur d’aquest punt de trobada per tants montblanquins i, per l’altra, donar una oportunitat laboral i d’inclusió social a persones amb discapacitat que formen part de l’associació».

En aquest sentit, des d’Aprodisca també es destaca que la reobertura  de l’ermita, del bar i del restaurant ha tingut una gran acollida entre el veïnat i, de fet, hi ha hagut ple absolut durant tots els caps de setmana, fins i tot amb la pluja dels darrers dies. «Aquest fet és molt gratificant i estimulant pels usuaris, ja que per a ells es tracta d’una feina real i unes tasques que ofereixen la possibilitat de tenir un contacte directe amb l’exterior», explica Anna Mas.

Interior del bar de l'ermita de Sant Josep
L'Ajuntament de Montblanc ha remodelat l'interior del bar | Aprodisca

Per la seva banda, Santi Porta, el regidor de Serveis i Medi Ambient de l’Ajuntament de Montblanc, detalla que aquesta ermita montblanquina és un indret molt estimat i des de l’equip de govern sempre s’havia volgut trobar una solució a l’abandonament de la zona. «Feia molt de temps que teníem aquest espai increïble de la vila sense servei i estem molt sorpresos i  satisfets de la vida que Aprodisca ha donat a l’ermita en poques setmanes, cosa que demostra la gran capacitat i experiència que té l’associació en la gestió d’aquesta tipologia de projectes», diu.

L’origen de l’ermita, al segle XVIII

L’ermita fou construïda durant el primer terç del  segle XVIII promoguda pel comerciant Francesc Sabater. Durant el segle XIX va ser propietat de la família Gassol. En el curs de la Guerra Civil espanyola va ser destruïda i va restar uns anys abandonada. Gràcies a la iniciativa i esforç personal de  Josep Civit i Solé  va ser reconstruïda. El més interessant del lloc és la portalada adovellada, i sobre aquesta es pot veure una pedra amb una imatge gravada de la Sagrada Família.

Façana principal de l'ermita de Sant Josep de Montblanc
Ermita de Sant Josep de Montblanc | Àngel Ullate