La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Reus en imatges

L'Institut Martí l'Humà de Montblanc forma el primer Grup Lila de la comarca

L'objectiu és conscienciar els joves i adolescents sobre les violències masclistes

Neix el projecte  Grup Lila de la  Conca de Barberà. Té com a objectiu conscienciar els joves i adolescents sobre les violències masclistes. També es vol que actuïn com a agents per a la seva detenció i prevenció. En aquest sentit, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones ha assessorat el projecte. 

És una iniciativa liderada pel Servei d'Intervenció Especialitzada de Tarragona que tot just s'ha posat en marxa a l'IES Martí l'Humà  de Montblanc. De fet, és primer centre educatiu de la comarca en comptar amb un Grup Lila.

La iniciativa planteja la possibilitat de crear un grup d'alumnes referents en la promoció de la igualtat de gènere i detecció d'episodis de violències masclistes en l'entorn educatiu. D'aquesta manera, l'institut disposarà, de forma permanent, amb persones formades i implicades en la prevenció d'aquestes violències. Totes elles compten amb el suport i acompanyament de professionals especialitzades. Faran de punt de connexió amb la xarxa de serveis existents al territori.

Durant el mes de juny del 2021 es van fer al centre educatiu Martí l'Humà les sessions de presentació del projecte amb l'alumnat de 1r d'ESO. L'objectiu era donar a conèixer el Grup Lila i oferir la possibilitat de formar-ne part.

D'aquestes sessions van sortir 15 noies i nois, que aquest any cursen 2n d'ESO, que conformaran el grup de persones referents. El Grup Lila rebrà 12 sessions formatives al llarg del curs acadèmic per capacitar als adolescents amb eines i estratègies per prevenir i detectar situacions abusives. També vol dinamitzar accions de sensibilització en relació amb la violències masclistes i les igualtats.

El projecte finalitzarà el juny de 2022 amb una tretzena sessió de cloenda. Es reuniran els Grups Lila ja conformats a l'Institut Roda de Barà i a l'Institut Priorat de Falset. Compartiran les experiències a cada centre educatiu.