Imatge de la façana de l'Adrogueria-Celler Porta Comerç, de Montblanc

Històries d'antes, comerç viu: la campanya que vol revitalitzar el comerç a Montblanc

Té com a objectiu visibilitzar els locals buits i fomentar que els emprenedors puguin reprendre l’activitat comercial

Una vintena de locals buits de Montblanc han recuperat l’activitat amb el programa “Històries d’antes. Comerç viu”, impulsat des del programa Treball als Barris del SOC desenvolupat a l’Ajuntament de Montblanc, amb el suport del CCAM, la Unió de Botiguers de Montblanc i també l’Arxiu Comarcal de la Conca. Es tracta d'una acció que neix amb la voluntat d’engrescar als possibles emprenedors  que vulguin iniciar, de nou, una activitat comercial en algun dels vint comerços que a hores d’ara estan buits.

La campanya neix a partir de l’experiència que es va desenvolupar entre els mesos de juliol i setembre del 2021, quan es va promoure la represa de l’activitat comercial en catorze locals que estaven buits del  centre històric, en una iniciativa que també va comptar amb la participació dels elements del Seguici Popular de Montblanc. Fruit d’aquella iniciativa, dos locals van reobrir les seves portes en una activitat que a hores d’ara és activa.

Ramon Requesens  va ser impressor a Montblanc i ara una fotografia seva, capturada quan tenia vint anys, es mostra en un local buit situat just davant de la seva llibreria. D’igual manera, la fotografia de la Pilar Sans, que, entre d’altres, al llarg de la seva vida va tenir la titularitat d’un estanc ara s’exhibeix en un comerç del carrer Major. 

La regidora de Comerç de l’Ajuntament de Montblanc, Núria Besora, explicava que «el comerç de proximitat té uns atractius i uns valors que són únics: la coneixença del client; l’atenció i la cura personalitzada; l’accent local i la preservació de la vida al poble: Montblanc». Besora afegeix que «la campanya “Històries d’antes. Comerç viu” és un gran encert, és una important iniciativa que ens permet fixar-nos amb la història, amb els protagonistes i ens fa establir reptes per avui i pel futur, el que construïm dia a dia per tirar endavant Montblanc, el seu centre històric i el seu comerç de proximitat».

Amb la campanya es convida als ciutadans a participar en la descoberta dels protagonistes de les  fotografies, que provenen de l’Arxiu Històric Comarcal. La resposta es pot fer a través del codi QR que hi ha als aparadors i també a través d’una urna que s’ubicarà, a partir d'avui dilluns 23 a la seu de l’Ajuntament de Montblanc. Els participants podran guanyar targetes regal gentilesa de la UBCM.