Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Museu del Pessebre de Catalunya ultima els detalls per a la seva inauguració

La inauguració comptarà amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs | Han calgut 19 anys per poder fer realitat aquest espai a Montblanc

Detall de les figures exposades al Museu.
Detall de les figures exposades al Museu. | J.G.

 

L’interior del Museu del Pessebre de Catalunya, ubicat a Montblanc, atresora figures i diorames d’important valor. Aquests dies, però, està ple d’electricistes, tècnics i gent amunt i avall. Ho estan deixant tot a punt per al dia 15 de desembre, data en què s’inaugurarà aquest espai oficialment. Serà un acte amb diverses autoritats que comptarà, entre d’altres, amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

El president de l’Associació de Pessebristes de Montblanc i director del museu,  Ismael Porta, és una de les persones que més hores passa aquests dies treballant i supervisant les obres d’última hora, però a grans trets, el resultat ja és ben visible.

Els diferents espais del Museu del Pessebre a Montblanc

Caminant per la planta baixa, es poden recorrer diversos diorames amb un important valor afegit:  l’escenografia de l’espai trasllada al visitant a un carrer oriental i sembla que realment s'estigui caminant per l'interior d’un pessebre.

Les parets també tenen elements decoratius típics medievals que recorden als carrers de Montblanc. Els diorames exposats són de diferents mides i estils. La vista es pot perdre durant minuts i minuts amb cada escena, ja que estan plens d'inifinitat de detalls, tots ells cuidats al mil·límetre, amb un gran realisme.  De moment, estaran allà uns tres anys i després s’aniran renovant.

Al primer pis del museu es poden veure els anomenats 'calvaris'.
Al primer pis del museu es poden veure els anomenats 'calvaris'. | J.G.

El sostre simula un cel nocturn brillant

Pujant les escales, al primer pis, sorprenen un grup d’oliveres, arbre emblemàtic de la temàtica religiosa, sota un sostre fosc que brilla gràcies a un cel estrellat. Segons explica Ismael Porta, «hi ha 7,5 quilòmetres de fibra òptica per aconseguir aquest efecte al sostre, vam trigar un any i mig en fer-ho».

En aquest pis es poden trobar 34 escenes dels anomenats ‘calvaris’ col·locats de forma cronològica. Es tracta de diorames amb un gran valor, formats per figures de ‘palillo’, és a dir, úniques, que no són de motlle.

Una de les escenes que es poden veure en el Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc.
Una de les escenes que es poden veure en el Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc. | J.G.

 

En un pis superior es troba la sala d’exposicions itinerants que actualment l’ocupen els diorames del català Joan Mestres i Baixas (1925-2013). «És el dioramista més important a nivell europeu», diu Porta.

A l’últim pis, hi ha el taller, on properament es faran demostracions de com es treballen les figures i tallers per a infants.

«Els més petits es pregunten on és el caganer»

Alguns infants que han pogut visitar el Museu esperen trobar la figura del caganer. «En els pessebres antics el caganer no es posa», explica Porta, per tant, es pregunten on és, ja que allà no el troben. «En contra del que pensa la gent, el caganer és una figura relativament moderna».

Els detalls dels diorames estan perfectament cuidats.
Els detalls dels diorames estan perfectament cuidats. | J.G.

A finals del segle XIX, pessebristes de renom de l’època, van començar a introduir en els pessebres elements tradicionals del dia a dia com la rentadora, la bugadera, el boletaire o el caganer.  «El caganer simplement representava la figura d’adob per la terra, però al segle XX es va fer molt conegut i popular». Per tant, l’únic lloc del Museu on el poden trobar és a la porta dels lavabos, amb una imatge que indica que allà hi ha els serveis.

Quasi dues dècades per fer realitat el Museu del Pessebre

Alguns montblanquins comparen la construcció del Museu del Pessebre de Catalunya amb la Sagrada Família. «Fa anys que està en marxa, però no s’acaba mai», diuen. Raó no els falta, ja que  porten sentint parlar d’aquest projecte 19 anys.

Tot va començar l'any 1999. El Museu del Pessebre de Catalunya es va projectar en un vell edifici del carrer del Solans de Montblanc. Casualment, aquesta casa «era una mena de pessebre, ja que hi havia un estable de vaques», diu Ismael Porta. Des d’aquella idea inicial fins ara han passat quasi vint anys.

En aquell moment, veient la  quantitat de figures que tenia l’Associació montblanquina es va decidir tirar endavant un Museu. Llavors ja existia un espai d'aquestes característiques en una altra població catalana, a Sant Vicenç de Montalt, però era poc dinàmic i va acabar desapareixent.

«Nosaltres vam voler anar molt a poc a poc i l’any 2007 ens va enganxar la crisi i ho va paralitzar tot molt», explica Porta. De fet, aquest projecte sempre s’ha anat ajornant o alentint a causa dels problemes econòmics o per altres factors. 

Exterior del Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc.
Exterior del Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc. | J.G.

Després de molta feina al darrere, de subvencions privades i públiques, el Museu obrirà les seves portes amb la voluntat de recuperar una tradició molt arrelada i de divulgar-la  entre els visitants. És un espai únic a Catalunya amb projecció internacional. 

Estarà  obert els caps de setmana i entre setmana es podran concertar visites.  «És un espai enfocat al turisme familiar que ja té Montblanc i també a les escoles».

Ara, quasi dues dècades després, el Museu per fi veurà la llum de forma oficial. En l’acte d’inauguració, que serà el 15 de desembre a les 13.00 hores, s’ha convidat a les persones que han fet possible el Museu  en tot aquest temps per poder celebrar que, per fi, ja és una realitat. L'acte, s'emmarca dins les activitats nadalenques de Montblanc.