Lilla amb l'autovia de fons

Les esquerdes en habitatges de Lilla per les obres a l'A-27, a inspecció

La ministra de Transports lamenta els danys i diu que són «impossible» de preveure en uns treballs tan «complexes»

El veïnat de Lilla es va manifestar el passat 12 de març per les esquerdes a les seves causes. Uns danys provocats als habitatges i edificis de la pedania montblanquina a causa de les obres de perforació del túnel de l'A-27.

Un problema que va començar l'estiu de 2019, quan van aparèixer les primeres esquerdes. En concret, quan es van iniciar les voladures que havien de permetre connectar els dos costats de l'autovia.

Un fet, que des de l'inici de la situació fins a l'actualitat, s'ha anat agreujant a mesura que les obres avançaven fins al punt que ja hi ha afectats més de 70 habitatges del municipi de la Conca de Barberà.

Per tot plegat, el Col·legi d'Arquitectes de Tarragona inspeccionarà les esquerdes produïdes en els habitatges de la població de Lilla, nucli de Montblanc, a partir de la setmana vinent. Ho ha anunciat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en la sessió d'aquest dimarts al Senat.

Les esquerdes s'han produït arran de les voladures fetes en les obres de construcció del túnel de l'A-27, que connectarà Valls amb la capital de la Conca de Barberà. «Hi ha incidents que són impossible de preveure en unes obres de tanta complexitat», ha lamentat Sánchez.

Les inspeccions serviran per determinar les indemnitzacions als propietaris afectats, les quals s'abonaran tan aviat com es pugui, segons ha afirmat la ministra.

El senador d'ERC, Josep Rufà, ha demanat a l'executiu espanyol que no doni «l'esquena» als veïns de Lilla i ha assenyalat que a la població hi ha més d'un miler d'esquerdes.

«Defensem els drets de les persones davant de les grans empreses, com és aquest cas, el seu govern ha d'actuar, les indemnitzacions proposades per l'asseguradora d'entre un 8% i un 12% són injustes i insuficients, les esquerdes estructurals devaluen el valor de les propietats», ha manifestat el republicà.

Davant d'aquesta problemàtica, la ministra de Transport ha explicat que han obert d'ofici un expedient per analitzar els danys causats per les obres de construcció de l'autovia i ha assegurat que durant les voladures es van controlar les vibracions produïdes per garantir la integritat de les estructures.