Sindicat de Vinyaters de Montblanc

Inversió històrica a Montblanc per recuperar el celler cooperatiu de Cèsar Martinell

L'Ajuntament destinarà 1,8 MEUR a la rehabilitació integral de l'edifici modernista del 1917

Montblanc farà una inversió històrica per recuperar  un dels espais històrics de la vila: el celler cooperatiu del Sindicat de Vinyaters, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell.

Amb una injecció de prop d'1,8 milions d'euros, l'alcalde Josep Andreu apunta que és el projecte de major quantia econòmica feta mai pel consistori. L'Ajuntament confia obtenir una subvenció del 85% del cost a través del programa PIREP.

El celler vinícola és de propietat municipal des del 2012. En la darrera dècada s'hi han dut a terme actuacions puntuals, però ara el consistori vol restaurar l'edifici modernista "d'una tirada", diu l'alcalde. Es conservarà la part més antiga, del 1917, amb les tines modernistes, i la resta d'interior es convertirà en un espai multiús.

L'Ajuntament elimina la simbologia franquista

L’Ajuntament de Montblanc ha procedit a la restauració de la pintura amb la inscripció “Sindicat de Vinyaters” que es troba a l’edifici del  Sindicat de Vinyaters de Montblanc. Es tracta d'una obra projectada per l’arquitecte modernista vallenc Cèsar Martinell i que està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

La rehabilitació de la inscripció esdevé un pas més en la recuperació de la  Memòria Històrica  del país, donat que s’hi han eliminat les referències franquistes que existien en la façana de l’immoble, donant així compliment a la Llei de Memòria Històrica.

L’any 2019, l’Ajuntament de Montblanc va procedir a la retirada de les plaques dels edificis de protecció oficial bastits al barri de Sant Maties i al carrer Pintor Potau, on s’hi mostrava simbologia franquista i, a hores d’ara, no es tenen identificats més símbols franquistes a Montblanc.

Tot i això, des de l’Ajuntament es fa una crida a la ciutadania perquè comuniqui a través de la  bústia ciutadana l’existència de símbols de la dictadura que no hagin estat eliminats.