Josep Andreu (ERC): «A les ciutats més grans hem de fer una llista conjunta independentista»

«Jo tinc discrepàncies amb ERC: les polítiques d'unitat han de ser molt més potents»

Josep Andreu és alcalde de Montblanc des del 2007 i també ho havia estat entre el 1999 i el 2001, i per tant una de les veus importants dins d'Esquerra Republicana. A més, ha estat diputat al Congrés dels Diputats, senador i diputat al Parlament de Catalunya. I com a partit, va ser president de la Federació d'ERC al Camp de Tarragona. A vuit mesos de les eleccions municipals, i poques setmanes després que saltés la notícia d'una possible adhesió d'Andreu al projecte de la Crida –moviment impulsat per Carles Puigdemont– hem parlat amb ell per tal de resoldre aquestes incògnites i d'altres qüestions de caràcter municipal.

–Repetirà com alcaldable d'ERC a les properes eleccions municipals?

Encara no ho hem parlat. Vam acordar que després de la Festa Major ens reuniríem tota la colla per veure si ens tornàvem a presentar o que fèiem. El pròxim mes haurem de fer reunions i veure la disponibilitat de cadascú i veure qui està disposat i qui no.

Josep Andreu al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc.
Josep Andreu al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc. | Isma Llanes

 

–Però té la intenció de tornar a repetir com a cap de llista? Com estan els ànims?

Jo crec que els ànims estan bé. Hem fet un molt bon programa. Hem tingut la sort que les coses econòmicament han anat molt bé. Tenim un teixit industrial que va llençat. Devem ser una de les comarques que hi ha menys atur. I ara sembla que l'única peça que ens quedava, que és la construcció, doncs també s'ha disparat. Ara és una urgència tornar a construir pisos i cases aquí a Montblanc.

– Fa unes setmanes van sortir informacions on es deia que vostè estava proper al projecte de la Crida impulsat per Carles Puigdemont. Com veu aquesta iniciativa?

–Crec que la situació que vivim al país necessita que entre les forces independentistes tinguem una unitat; no tan sols programàtica, sinó una unitat en molts aspectes. En les eleccions municipals, sobretot en pobles petits i mitjans, hi haurà el que vulgui la gent del poble, una, dues o tres llistes. Hem de pensar que hi ha llocs on hi ha molt bona entesa entre les forces i d'altres on les diferencies són irreconciliables. Aquest és un tema que serà molt complex però  la meva posició és que hem d'anar amb la major unitat de les forces sobiranistes sobretot allà on ens hàgim d'ajuntar per guanyar, com és el cas de Barcelona o de ciutats grans. A alguns llocs serà possible i a d'altres no. Hi ha d'altres instàncies on hem d'anar junts, com són les eleccions europees. No podem anar al Parlament Europeu dient: miri ha guanyat una candidatura unionista però si suma d'aquí i d'allà veurà que sumen més vots. L'única manera que podem anar a Europa és dient que hi ha hagut eleccions al parlament europeu i la llista independentista ha guanyat. S'hauria de fer més una llista de personalitats i de gent que no pas de partits. I això és compatible. No a tot arreu hem d'anar junts però no a tot arreu hem d'anar separats.

–Entenc que proposa fer una llista conjunta sobiranista per poder quedar primera força a les ciutats més grans del país... És així?

–Sí, jo crec que sí.

–Montblanc serà un d'aquests casos de llista conjunta?

–Jo tinc un desig que no sé si s'ha de dir la Crida o un altre nom. S'ha d'anar a tot arreu on puguem anar junts, junts. El cas de Montblanc no és aquest cas. No sé què pot passar finalment, però les forces sobiranistes a Montblanc tenim guanyada la partida per endavant, no som el cas d'una ciutat metropolitana.

–S'acabarà adherint a la Crida?

–Crec que si no és la Crida, d'aquí a les eleccions tots els partits tenim l'obligació de trobar una instància unitària, que no sé si es dirà Crida, plec o un altre nom, però jo crec que hi ha llocs com a les eleccions europees que és precís que fem una profunda reflexió i que hi anem sota instàncies que ens serveixin a tots.

–Aquestes reflexions xoquen amb la política que està duent a terme darrerament ERC que parla d'eixamplar la base i que cada partit vagi pel seu compte... Vostè com a membre destacat dels republicans com veu la posició del partit?

És evident que jo tinc discrepància amb ERC. Crec que les polítiques d'unitat han de ser molt més potents. Per anar a guanyar la llibertat del nostre poble i treure els presos polítics hem d'anar unitàriament en algunes qüestions,. Ho veig claríssim sobretot a les eleccions europees. M'identifico plenament amb algunes accions que està plantejant l'ANC.

–Com veuen les bases d'ERC la posició actual del partit?

–Hi han opinions de tot dins el partit. A la conferència nacional es va arribar a una transacció i una de les qüestions que es va debatre va ser el dret a la unilateralitat. I una conferència nacional és d'obligació compliment per a tots, per a tots. Hi ha hagut un procés d'assemblees, en algunes està tot clar i en d'altres hi ha altres visions. Ja anirem fent els debats corresponents.

–Anem a parlar estrictament de Montblanc. Les obres del carrer Senan finalment suposaran un 20% de descompte pels veïns. Seran una realitat aviat?

–Més d'un 20%, un 30%. Si no passa una cosa extraordinària aquestes obres aniran endavant, ja estan adjudicades. Estem en converses molt avançades, que segurament després d'aquestes rebaixes que hi ha al carrer Senan serviran perquè es retirin els contenciosos que en el seu dia van interposar certs veïns.

Josep Andreu durant l'entrevista al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc.
Josep Andreu durant l'entrevista al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc. | Isma Llanes

 

–Una de les coses que moltes vegades es diuen és que Montblanc sempre compra patrimoni i amplia muralla. Que té a dir a aquestes afirmacions...

–Ahir (dijous) vaig estar parlant amb l'empresa Simó, dimarts a la tarda em reuneixo amb el director de la Mahle, el dia 8 estarem amb els treballadors i els directors i propietaris de la Simó, acabo de parlar amb l'Enric Ticó, que és el nou director de Cimalsa, per parlar d'aquest projecte,...El teixit industrial de Montblanc és molt potent i molt fort, el conec dit a dit. El que passa és que aquí hi ha un estereotip que se'm vol col·locar que jo només faig muralla i només estic per patrimoni.  El fotut seria que l'alcalde vengués patrimoni, voldria dir que l'ajuntament no té diners i necessita vendre patrimoni pel dia a dia, aquest no és el cas de Montblanc. A Montblanc estem comprant cases per fer de zona urbana a zona verda; això crec que ho hauríem d'aplaudir. Una de les potes de l'economia de Montblanc és el turisme. Ja voldrien moltes ciutats tenir la marca turística que té Montblanc i l'afluència de gent que ve. Jo no estic inventant res, hi ha un pla general i un pla de reforma interior urbana, un PERI, que no vaig aprovar pas jo, el va aprovar el 1998 l'Andreu Mayayo; i en aquest pla general hi ha la recuperació de tot l'entorn de la muralla i el triangle de la muralla de Santa Tecla cap a la muralla. Hi ha uns decrets de l'any 1947 de conjunt monumental i artístic i uns decrets d'expropiació de l'any 1971 que alguns ajuntaments, que no era pas jo, ho van prefixar. Jo estic fent el que diu el pla general, res més.

–La Conca de Barberà està patint els efectes de la despoblació. Des de Montblanc hi ha prevista alguna mesura per pal·liar aquesta baixada d'habitants?

–Els qui hem raonat més el fet de tenir el teixit industrial a ple rendiment i la pèrdua d'habitants és l'Ajuntament de Montblanc. Hem interioritzat que hem de fer un gran trasbals a la comarca, sinó amb la piràmide d'edat que tenim anirem perdent habitants. Per resoldre el problema de la pèrdua d'habitants hem de fer coses de molt de gruix i és el que estem preparant amb el projecte de Cimalsa. Necessitem pisos i l'oportunitat del carrer Senan, on hi van cases de planta baixa més quatre donaran l'oportunitat de fer pisos. Hem de ser molt agosarats en fer polítiques industrials i també en polítiques destinades a una nova generació de gent que té estudis del vessant cultural que han de trobar cabuda aquí a la Conca i a Montblanc.

–Les obres de l'A-27 estan avançant al terme de Fontscaldes, però tot i això encara no hi ha data per l'inici del túnel del Coll de Lilla. Quines novetats hi ha sobre el projecte?

–Tinc una visita amb el subdelegat del govern espanyol pel divendres de la setmana que ve. En aquesta entrevista, el 90% de la conversa serà per parlar de l'A-27. Vull recordar que el primer diumenge d'agost, quan vam fer la manifestació, la delegació del govern va fer una nota de premsa dient que ja estava aprovat tècnicament i que això ja avançava. Però torno a repetir: s'ha d'aprovar un modificat per part del Consell d'Estat. Aquest modificat s'ha aprovat o no?. Si com ens van dir que l'any 2021 estaria llest el túnel,  ja haurien de començar a perforar per al vessant de Fontscaldes. Crec que és una qüestió de voluntats. Al ritme que anem això pot durar una eternitat.

L'alcalde de Montblanc al seu despatx amb la fotografia de fons del president Puigdemont.
L'alcalde de Montblanc al seu despatx amb la fotografia de fons del president Puigdemont. | Isma Llanes

 

–S'acabarà fent el túnel?. I si no es fa, la Conca pot tirar endavant?

–El túnel es farà. El túnel ens donarà agilitat, connexió amb el port, proximitat amb la universitat...però no sé si servirà per créixer o per decréixer. Des de Montblanc estem impulsant totes les iniciatives pel desenvolupament de la comarca però també faig una crida a què s'hi involucrin tots els alcaldes de la Conca. Nosaltres només som una tercera part dels habitants de la comarca. Hem d'empènyer tots.

Per acabar, l'alcalde de Montblanc ha demanat al «poble català» que segueixi mobilitzat «sobretot pels presos polítics». «És una qüestió que Espanya ha de solucionar. Cada dia que passa és una vergonya per Espanya, és constatar que l'Estat espanyol cada dia té una deriva més antidemocràtica. També hem de seguir per aconseguir les llibertats nacionals de Catalunya i ser una república catalana», ha conclòs.