Josep Andreu: «Em trobo bé i convençut del que he fet»

L’alcalde de Montblanc afronta avui el segon dia de vaga de fam. Assegura trobar-se «millor del què pensava» i està disposat a seguir en dejú fins que «els presos polítics aguantin»

 

Abans de començar la conversa amb l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, s’atura un moment al seu despatx de l’Ajuntament per prendre’s una til·la. Aquesta beguda, juntament amb l’aigua, és la seva única font d’alimentació des d’aquest dijous, dia en què va comunicar que iniciava una vaga de fam en solidaritat amb els polítics catalans empresonats.

Ha passat la seva primera nit en dejú. «He pogut descansar», afirma. Assegura trobar-se bé, la qual cosa li fa ser optimista. «Pensava que estaria més neguitós o inquiet però estic bé».

L’alcalde de Montblanc va sorprendre aquest dijous quan va anunciar en una roda de premsa, amb el cap cot, que iniciava una vaga de fam, fruit de la necessitat de sentir-se al costat dels seus companys presos. Avui, el seu rostre desprenia un altre tarannà, amb més empenta i ganes de seguir amb aquest propòsit. «Em trobo bé i convençut del que he fet», diu.

Andreu explica les sensacions inicials que està tenint el seu cos a causa de la vaga de fam. L’aigua i la til·la fan que «tingui la sensació que tinc la panxa plena, sento com quan tens un virus a l’estómac i et fan estar uns dies en dejú». Mentalment,  reitera que es troba fort per encarar la vaga de fam.

Josep Andreu està rebent moltes mostres de suport

Des que es va fer pública la notícia que l’alcalde de Montblanc iniciava una vaga de fam, les xarxes socials s’han inundat en només 24 hores, de comentaris i mostres de suport cap al batlle que se sent sobrepassat per tot el caliu que està rebent en l'àmbit institucional i ciutadà. «He rebut el suport dels presidents Torra i Puigdemont, gent d’ERC, m’han trucat diputats, m’ha vingut a veure molta gent», explica.

Josep Andreu, al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc.
Josep Andreu, al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc. | J.G.

Josep Andreu és la primera persona que no és a la presó que inicia una vaga de fam per aquesta causa i el primer polític d’ERC que ho fa. En aquest sentit, assegura que el seu partit li dona suport. «Jo no tinc cap problema amb el meu partit» i ha volgut deixar clar que aquesta acció «no és una cosa de partits, és un fet individual, personal... jo ara em sentia fort i per això ho he fet», aclareix.

Andreu creu que aquest sacrifici ha de servir per a alguna cosa. El seu dejú i el dels presos, afirma que no és més que un missatge per al Tribunal Constitucional, perquè «consideri les demandes dels presos polítics i poder anar a Estrasburg i no retardar-ho més,  perquè sabem que a Europa, guanya la llibertat», ha dit.

Fa una setmana, va comunicar a Jordi Sánchez que se sumava a la vaga de fam

El 3 de desembre, Josep Andreu va anar a la presó de Lledoners a visitar els presos. Allà va comunicar a Jordi Sánchez que es volia sumar a la vaga de fam. «Em va dir: ‘pensa-ho bé, n’estàs convençut?’», relata l’alcalde. Com que el convenciment ja hi era, va decidir esperar a després del plenari municipal d’aquest passat 12 de desembre per iniciar la vaga el dia 13.

La seva família també li fa costat. «He trobat caliu en ells», afirma, però lògicament s’amoïnen per saber si Andreu es troba bé. «Ho vaig dir primer a la meva dona, els meus fills i germans i em preguntaven si m’ho havia pensat bé. I tant que m’ho he pensat i molt!».

Josep Andreu, al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc aquest divendres.
Josep Andreu, al seu despatx de l'Ajuntament de Montblanc aquest divendres. | J.G.

 

Tot i això, Andreu vol seguir fent vida normal en la mesura que pugui.  «Al matí, com sempre, vinc a l’Ajuntament, al migdia reposo, vaig a dormir aviat i m’aixeco d’hora. Estic sempre acompanyat perquè em ve a veure molta gent», explica.

Tot aquest procés l’està fent amb supervisió mèdica. «Aquest dimarts em van fer una analítica per comprovar que tot estava bé, ahir em va visitar el doctor», diu. A més, cada dia ha d'apuntar en un quadrant el seu pes i la pressió. «Avui encara no ho he fet», recorda.

«Són els presos polítics els que han de tenir el protagonisme, no jo»

La reacció ciutadana a la notícia de la vaga de fam d’Andreu ha estat molt ràpida i aquest vespre s’han convocat una concentració a les 20.00 hores a la plaça Major de Montblanc en suport a l’alcalde i als presos en vaga de fam. «Agraeixo molt a l’ANC, als companys i a la gent que hi vol participar, però són els presos polítics els que han de tenir el protagonisme, no jo».

L’alcalde matisa que la seva situació és molt diferent dels que estan empresonats. «Ells fa un any que són a la presó i jo sóc un home en llibertat que puc estar amb la meva família i amics i sortir a fer un tomb. Ells tenen un horari a la cel·la, al menjador...». A més, ha afegit que ell podrà recuperar-se bé quan acabi la vaga de fam, però que els polítics presos s’enfronten a «un judici incert que ja veurem com acaba».

El final de la vaga de fam «el marquen els presos polítics»

Josep Andreu no s’ha marcat un límit. «Acompanyaré als presos en aquesta vaga de fam fins que ells diguin prou, compto que podré aguantar».

De cara a les mobilitzacions que hi ha convocades pel 21-D, l’alcalde de Montblanc ha explicat que ha demanat anar a Lledoners el proper dimarts per parlar amb els presos «i veure quin és el missatge que hem de donar i què hem de fer». Per al 21 encara queden 7 dies, però Andreu té clar que hi arribarà encara estant en vaga de fam.