Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Les peces de Lego, una eina per a la innovació a les empreses a Tarragona

Montblanc va acollir fa uns dies una jornada per a empreses i emprenedors on van fer servir les peces d'aquest joc per a resoldre problemes i reptes relacionats amb la innovació

Una de les activitats va ser construir la torre més alta. Això va posar de manifest la personalitat de cada participant.
Una de les activitats va ser construir la torre més alta. Això va posar de manifest la personalitat de cada participant. | Cedida

 

Una taula. Sis empresaris i emprenedors s’asseuen al seu voltant. Al mig de la taula, desenes de peces de Lego desordenades. I no són precisament per jugar.  La seu de Concactiva, a Montblanc, va acollir fa uns dies aquesta escena en una jornada de formació per a empreses on els 'bricks' van servir per a resoldre problemes i reptes relacionats amb la innovació. Hi van participar uns 25 representants de diverses empreses de la Conca de Barberà i altres comarques, que es van dividir en grups de 6 o 7 persones. 

Però, com un Lego pot esdevenir un element solucionador en una empresa?  La resposta és Lego Serious Play, una metodologia de treball  que permet a l'emprenedor sortir del seu marc mental habitual, per crear nous mecanismes per resoldre les problemàtiques de la seva empresa. Aquesta és la teoria, però anem a la pràctica. La Yolanda Burgos, tècnica de desenvolupament local de Concactiva, va ser una de les persones que va estar present en la jornada i va experimentar tots els reptes que es van proposar.

L’objectiu era que, a través de construir un hipotètic ‘problema’ amb les peces de Lego, s’arribés a una solució en comú, tot generant idees innovadores.  Com que els participants no estaven familiaritzats amb aquesta metodologia, primer van fer dos exercicis a mode d’ ‘entrenament’.

«Havíem d’intentar construir la torre més alta en un límit de temps», explica la Yolanda Burgos. Potser sembla un exercici sense sentit, però la creativitat dels participants va començar a plasmar-se ja en aquesta pràctica aparentment fàcil.

La formadora, Teia Guix, de Co-empren, va anar passant taula per taula per veure els resultats. Per impartir aquesta mena de formacions, cal estar titulat i tenir una certificació, com és aquest cas, ja que es tracta d’una metodologia oficial.

«Aquí vaig veure que hi havia gent súper creativa», explica la Yolanda. N’hi havia que buscaven les peces més llargues per arribar alt molt ràpid, d’altres posaven una base molt sòlida perquè no caigués... Sense adonar-se'n, els participants estaven reflectint ni més ni menys, que la seva personalitat en aquella construcció.

Imatge de la jornada celebrada a Montblanc. | Cedida

«El que havia fet la base molt ampla, era perquè a la seva vida necessitava tenir les coses molt ben lligades  a l’hora de fer una cosa, per exemple», explica la Yolanda.

La segona activitat per entrenar va ser  la construcció d'un cotxe seguint els mateixos passos.  La personalitat de cadascú també va quedar plasmada d'alguna manera en els vehicles.

Un cop fets els exercicis previs  es va començar a treballar amb la metodologia del Lego Serious Play.  En equips, tal com estaven dividits per taules, havien de construir novament un vehicle que havia de simbolitzar els valors de l’empresa ideal.

«En el nostre cas, vam posar-hi elements que simbolitzessin la innovació, una planta pel tema del respecte al medi ambient i també un remolc», explica Yolanda Burgos. Aquesta metodologia no serveix per a res si no hi ha consens entre tots els membres del grup, per tant, és important posar-se d’acord en quina idea es vol transmetre. D'aquesta manera es treballen les tasques en equip i la cooperació. 

D'aquesta manera, amb les idees de cada participant, s'arriba al model desitjat, sempre i quan hi estiguin tots d'acord en absolutament tots els elements. 

El Design Thinking o com arreglar un problema de l’empresa

L’altra metodologia que es va emprar en aquesta jornada pel foment de la innovació va ser el Design Thinking. Els participants de cada grup havien de resoldre un repte conjunt. Primer, havien de detectar un problema en una empresa d’algun dels presents i aconseguir definir-lo amb una sola frase.

Després, mitjançant uns exercicis de posada en comú, es buscava una solució generant idees. Aquesta feina també s’ha de dur a terme amb el consens de tots, si no, s’ha de tornar a començar el procés.  

Les peces de Lego són molt útils per treballar dinàmiques. | Laia Solanellas

 

En aquest cas, va sorgir un repte que tenia un dels empresaris. Volia innovar en la seva empresa mecanitzant alguns dels processos però sense que això afectés els treballadors que actualment fan la feina de forma manual. Els participants van posar sobre la taula quines pors tindrien a partir d'ara els treballadors, d'una edat més aviat avançada, el perfil d'aquests i com es podria solucionar aquest repte.

Es va dur a terme una pluja d'idees mitjançant diferents tècniques i una de les conclussions va ser que una de les vies passava per formar els treballadors per ser operaris de les noves màquines i així no perdre la seva feina, entre d'altres coses. 

Aplicació d’aquests mètodes en les empreses

La innovació segurament és un dels aspectes que més costa de treballar, sobretot quan ens referim a petites empreses,  que no tenen internalitzats processos com aquests. «Sovint és difícil traspassar la teoria i intentar innovar», afirma la Yolanda.

Tot i això, aquests mètodes lúdics s’adapten a tota mena d’empreses de l’àmbit que siguin, aplicant diferents tècniques en cada cas.

La jornada de formació que va tenir lloc a Montblanc es va dur a terme  gràcies al Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, en el marc de la col·laboració entre el seu projecte de cooperació Start Up Rural de Catalunya i ACCIÓ, juntament amb el suport de l'Organisme Autònom de Promoció Econòmica, Concactiva.

  

La valoració de la jornada va ser molt positiva, tant per la participació com pels continguts que s’hi van treballar, molt cops explicats a les ciutats i que poc arriben al medi rural.