Església de Lilla

Lilla s'esquerda: anuncien mobilitzacions per denunciar la situació límit que viuen els veïns

Hi ha prevista una primera manifestació el dissabte dia 12 de març

Lilla  s'esquerda. Amb aquesta afirmació tan rotunda els veïns de la pedania montblanquina reclamen accions immediates per tal de frenar el procés de  deteriorament que viuen les cases i els edificis del municipi a causa de les obres de perforació del túnel de l'A-27.

Aquest mateix dissabte dia 12 de març, el veïnat es manifestarà per tal de mostrar el descontentament  davant d'aquesta situació. Serà a partir de les 11.00 h del matí, amb una manifestació que sortirà del Cementiri Municipal.

La previsió és que prenguin part de la marxa diferents cotxes i tractors. Enfilaran pel camí del Campmagre i arribaran a l’autovia, on es volen  aturar les obres.

Per aquest motiu l’Associació de Veïns de Lilla, que compta amb el recolzament de l'Ajuntament de Montblanc, fa una crida a la participació amb la finalitat de donar «tota la visibilitat possible» a un problema que sembla que cada vegada va a més.

El problema comença el 2019

Segons la informació facilitada pels mateixos veïns, les primeres esquerdes van aparèixer en algunes cases durant l'estiu de 2019. En aquell moment es van iniciar les voladures que havien de permetre connectar els dos costats de l'autovia. «Poc després de les explosions ja vam notar les primes conseqüències al poble», expliquen.

La maquinària perforant una de les boques del túnel del Coll de Lilla de l'A-27
El túnel no entrarà en servei fins a finals del 2023 | ACN

«Des d'aleshores ençà n'han aparegut moltes més», diuen. De fet, la situació s'ha agreujat a mesura que avançaven les obres fins al punt que ja hi ha afectats més de 70 habitatges.

L'empresa constructora, per la seva banda, fa mesos va assegurar que després de les obres valorarien els anys i els arreglarien. Ara bé, segons els veïns finalment només cobriran un 10%  dels desperfectes  que s'han produït.

A part de les esquerdes a les cases, durant tot el temps que han durat les obres els veïns també han denunciat diferents molèsties. Per exemple, la pols que ha aixecat l’obra. En aquest sentit,  Glòria Rovira, l'alcaldessa, assegura que si s'hagués regat quan calia no s'haurien provocat tantes molèsties al nucli urbà.