Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El Pont Vell de Montblanc, un mes després dels aiguats.

La Conca de Barberà un mes després dels aiguats: molta feina feta i molta per fer

Els principals municipis afectats encara mostren seqüeles de la riuada i se segueix retirant runa i reparant desperfectes

L'Espluga de Francolí, aquest dimarts.
L'Espluga de Francolí, aquest dimarts. | Júlia Giribets
 

El paisatge segueix essent desolador però és ben visible que s’ha fet molta feina en només quatre setmanes. S’acosta el dia 22 de novembre, data en què farà un mes dels terribles aiguats que van afectar la Conca de Barberà.  Les imatges mostren destrosses que sembla que acabin de passar, però ja fa quasi un mes del temporal. Amb el tràgic episodi ja gairebé coll avall, ara els esforços se centren a quantificar els danys i les pèrdues i començar a refer tot allò que la força de l'aigua es va endur.

Els principals municipis afectats de la comarca com són Montblanc, l’Espluga de Francolí o Vimbodí i Poblet, encara arrosseguen ara les conseqüències de la riuada, tot i que pobles com Vilanova de Prades, Vilaverd, Savallà del Comtat o Vallclara també han patit els efectes dels aiguats.

L’Espluga ha restablert la majoria dels serveis, però el gas segueix amb connexió provisional

Aquest mes, a l’Espluga de Francolí s’ha estat treballant per a poder restablir els serveis de llum i gas. «La setmana passada es van canviar dues torres de llum que estaven afectades i seguim amb la connexió provisional de gas, ja que s’està estudiant tècnicament per on ha de passar la canonada definitiva», ha explicat a TarragonaDigital la regidora de Comunicació de l’Ajuntament de l’Espluga, Laura Poblet. També queda afectada una part de la fibra òptica del municipi, que està en vies de solució.

L'Espluga de Francolí, aquest dimarts.
Afectacions a l'Espluga de Francolí, aquest dimarts. | Júlia Giribets
 

Pel que fa a la llera del riu, continuen encara les tasques de neteja. «Des de l’Agència Catalana de l’Aigua han visitat la zona i hi treballaran en els propers dies», ha dit la regidora. També se segueix actuant en els camins afectats per tal que quedin transitables i «el tècnic que gestiona les afectacions ha començat a reunir-se de manera individual amb els propietaris de negocis  i particulars per tal d’assessorar-los».

Precisament a l’Espluga de Francolí l’afectació en negocis ha estat veritablement dramàtica, ja que ha desaparegut completament un celler i un restaurant.

L'Espluga de Francolí, un mes després dels aiguats.
Restes del celler Rendé Masdéu a l'Espluga de Francolí, un mes després dels aiguats. | Júlia Giribets

Ara toca tenir paciència i assimilar que la situació no es podrà revertir d’un dia per l’altre. «Tenim molts afectats i la gestió no és ràpida», conclou Laura Poblet.

Les destrosses al Pont Vell de Montblanc superen els 2 milions d’euros

Per la seva banda, l’Ajuntament de Montblanc està acabant de recollir tota la informació que estan aportant els veïns afectats i  aquest mateix divendres es tindrà elaborat un informe amb els danys quantificats.

De moment, les xifres que es tenen indiquen que arranjar la zona del Pont Vell, la més afectada, superarà els 2 milions d’euros, segons informen fonts municipals.  Pel que fa a les séquies, s’han comptabilitzat danys que ascendeixen als 600.000 euros.

El Pont Vell de Montblanc, un mes després dels aiguats.
El Pont Vell de Montblanc, un mes després dels aiguats. | Júlia Giribets

A tot això cal sumar-hi les cases de particulars. Es calcula que hi ha més d’una vintena d’habitatges i negocis amb afectacions directes. Amb totes aquestes dades es demanaran les subvencions pertinents al govern espanyol i la Generalitat. Es preveu que els efectes es puguin pal·liar a llarg termini, ja que encara aquesta setmana es reben trucades de veïns dels afores que no reconeixen els camins de les seves masies perquè continuen completament destrossats.

Segons comentaven fonts de l’Ajuntament de Montblanc, aquest mateix dimarts, una màquina es va desplaçar fins a la pedania del Pinetell i no tenia prou força per enretirar la quantitat de runa que hi havia.  Tot i això, asseguren que «el pitjor ja ha passat» i que ara es treballa per acabar de netejar les zones que encara acumulen runa i avaluar els danys.

Algunes collites també han quedat malmeses. De fet, hi ha gent que assegura haver perdut centenars d’oliveres, vinyes o l’hort particular. Amb tot aquest recompte, «ara sabem on som», afirmen des de l’Ajuntament, però reconeixen que queden «mesos de feina».

A Vimbodí i Poblet, pendents que l’aigua torni a l’embassament

La principal afectació que ha tingut Vimbodí i Poblet té a veure amb el subministrament d’aigua, ja que la recaptació es va fer malbé. Segons ha explicat a TarragonaDigital l’alcalde d’aquesta població, Joan Canela,  «l’Agència Catalana de l’Aigua assumirà la tasca perquè aquest tema torni a la normalitat».

Ara s’estan fent diversos tràmits previs i s’està esperant el vistiplau per a començar aquesta actuació que permetrà que l’aigua torni a entrar a l’embassament. «Esperem poder començar aquesta setmana». 

Les jornades de voluntariat que s’han fet a Vimbodí i Poblet fins fa pocs dies han permès netejar moltes de les zones afectades, tot i que encara s’ha d’arranjar el pavelló, la piscina, diversos camins, els regadius i la zona del gorg.  Per la seva banda, la Diputació de Tarragona s’està fent càrrec de la reconstrucció de l’anomenat Pont del Salt, destrossat pels aiguats.

Efectes dels aiguats a Vimbodí i Poblet.
Imatge d'arxiu de les afectacions pels aiguats a Vimbodí i Poblet. | Josep Maria Potau

Pel que fa a la circulació de trens, s’està treballant amb Renfe per restablir-la «i falta que ens confirmin quan obriran les vies», diu l’alcalde. Aprofitant aquests contactes amb l’empresa ferroviària, l’Ajuntament vol que de cara al futur es tingui un pla d’evacuació d’aigua més ràpid i així evitar inundacions.

Aquest municipi ha pogut quantificar les destrosses i s’han xifrat en 1,4 milions d’euros, sense comptar la reparació del pont que fa la Diputació.

D’altra banda, aquest dilluns els alcaldes dels pobles afectats pels aiguats s’han reunit i han acordat demanar una actuació conjunta a l’Estat i a la Generalitat en l’àmbit comarcal. «Cada població va posar sobre la taula les seves afectacions i, mitjançant el Consell Comarcal volem fer una actuació conjunta», ha dit Joan Canela.

Per altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té en marxa cinc actuacions en els municipis afectats per pal·liar els efectes dels aiguats

Dues persones continuen desaparegudes

El pitjor efecte dels aiguats ha estat, sens dubte, les pèrdues humanes. En aquest mes s’han pogut localitzar els cossos de quatre persones desaparegudes, el més recent, fa quatre dies,  corresponent al veí de l’Espluga de Francolí que ocupava un dels vehicles trobats. Precisament, aquest dimarts es va decretar com a dia de dol a l’Espluga per la pèrdua d’aquest veí. A hores d’ara, continua desaparegut un camioner d’origen belga i una dona de Vilaverd que es trobava en un bungalou en el moment del temporal.

Montblanc, un mes després dels aiguats.
Una de les cases afectades entorn del Pont Vell de Montblanc. | Júlia Giribets

La solidaritat protagonitza aquest cap de setmana a l’Espluga

Enmig de tot aquest caos, la solidaritat s’ha obert pas i ha nascut  la Riuada Solidària a l’Espluga de Francolí i a Montblanc, amb l’objectiu de recaptar fons per als damnificats.  També s’han venut les ampolles del desaparegut celler Rendé Masdéu de l’Espluga que es van poder recuperar d’entre el fang.

En aquest sentit, just ara que es complirà un mes dels aiguats, les ganes de tirar endavant han demostrat que la Conca es refarà pas a pas de tot el que ha passat. Aquest cap de setmana, la Riuada Solidària ha organitzat un seguit d’activitats a l’Espluga de Francolí, sota el nom de Riumuntada, per recaptar fons per als damnificats amb una programació de luxe i d’allò més variada.