Noies al Museu de la Vida Rural

«Metamorfosi»: la nova exposició del MVR que tracta l'adolescència a través de l'art

Es pot visitar fins al 7 de juny

El passat divendres dia 27 de maig, al Museu de la Vida Rural  de l'Espluga de Francolí es va inaugurar l’exposició «Metamorfosi. El camí de la vida». Es tracta d'una mostra realitzada per les alumnes d’Arts Escèniques de l’Institut Joan Amigó i Callau en el marc del programa Un Museu a l’Aula (UMA).

Amb la inauguració d’aquesta exposició  culmina una nova edició de l’UMA, una proposta transversal liderada i impulsada pel museu espluguí des de fa més de 4 anys que posa l’alumnat en el centre del procés de creació i producció d’una exposició en estreta col·laboració amb els professionals de l’MVR i l’educació cultural per la sostenibilitat durant tot el curs educatiu.

A partir de la metàfora de la metamorfosi d’una eruga en una papallona, «Metamorfosi. El camí de la vida» tracta l’adolescència. A través de diferents llenguatges artístics, els alumnes han creat una mostra que parla de les vivències d’aquesta etapa de la vida i de situacions que afecten la salut emocional de les adolescents. «Participar en aquest projecte ens ha permès expressar, a través de l’art, com ens hem sentit nosaltres durant l’adolescència. També ens ha permès transmetre a la gent uns valors que no s’aprenen d’un dia per l’altre a l’escola.», afirma Iris Miró, alumna de l’INS Joan Amigó.

La performance, la fotografia, el dibuix o la pintura els ha permès tractar temes com la pressió estètica, la familiar, els estudis, la violència de gènere, l’amistat, els desitjos o el desengany, entre d’altres, amb l’objectiu d’ampliar la mirada adulta sobre aquests temes. «Participar en aquest projecte ens ha servit de “teràpia” per desfogar-nos, dir tot el que sentim i pensem sense preocupar-nos de ser jutjades», afegeix la també alumna del centre Júlia Mercado.

«Metamorfosi» és una proposta híbrida que parteix d’experiències personals per posar sobre la taula estereotips i prejudicis que travessen les vides de les adolescents i són una expressió de problemàtiques socials, com ara la desigualtat entre gèneres, un tema transversal en moltes de les obres d’aquesta proposta. «Aquesta és una exposició que demostra que l’art és una eina per treballar i profunditzar en les vivències personals de les alumnes, però també un llenguatge per transformar i expressar aquestes vivències de manera que moltes persones es puguin sentir interpel·lades i representades.

Aquesta exposició parteix d’unes experiències molt particulars i alhora tracta temes universals com la igualtat de gènere o la salut emocional» explica Roser Servalls, responsable d’aquest projecte educatiu que lidera el Museu. El procés de creació que hi ha darrere aquesta exposició ha permès que les adolescents es coneguin una mica millor, trencar tabús i superar prejudicis a l’hora d’expressar les emocions i pensaments.

Elisenda Rosell, professora de l’Institut, destaca tres valors d’aquest projecte, el «valor del treball en equip i el procés de diàleg i entesa, tant entre les alumnes com entre l’Institut i el Museu», el «valor de la reflexió, la comunicació vivencial i l’escolta activa per gestionar les emocions i transformar-les en una proposta artística» i «el valor de la feina ben acabada, entesa com la il·lusió per portar un projecte fins al final i cuidar el més mínim detall, sense descuidar el procés i el temps que requereix aquesta experiència, que també hem sabut respectar.». «Metamorfosi» es pot visitar fins al 7 de juny  a l’MVR.