Pla general d'un grup de joves dins del recinte del Monestir de Poblet a l'espera de començar una de les visites guiades

El Monestir de Poblet intenta recuperar pistonada amb la tornada de les visites guiades

L'espai patrimonial, que té tancada l'hostatgeria 'sine die', ha perdut la meitat de visitants en dues dècades

Poblet no travessa el seu millor moment com a pol d'atracció turística. La pandèmia ha provocat que l'oferta per visitar el monestir sigui escassa, un fet que ha provocat la caiguda en picat de les estades a l'espai patrimonial. Així, l'hostatgeria, amb un restaurant i una quarantena d'habitacions austeres, està tancada 'sine die', ja que la fundació privada Populus Alba, encarregada de gestionar els equipaments, al·lega pèrdues.

En aquest sentit, des de final de juny es van reprendre les visites guiades, tot i que l'horari és molt restringit. Així mateix, arran la pandèmia el conjunt monacal, on actualment hi viuen 26 monjos, també ha perdut dos festivals emblemàtics: el de Música Antiga i d'Orgues. En paral·lel, però, Jordi Savall estrenarà un certamen al monestir de Santes Creus, on no hi ha vida monàstica. El territori, que es ressent d'aquest declivi de Poblet, confia que remunti.

Una dècada de gestió deficitària

L'hostatgeria, inaugurada l'any 2010, va costar 7,6 milions d'euros. Poc més de deu anys després d'obrir portes, l'espai, tant l'allotjament com el restaurant, s'ha tancat definitivament per motius purament econòmics, suposant l'acomiadament d'una quinzena de treballadors. Va ser deficitari des del primer dia, asseguren des de la Fundació Populus Alba, entitat vinculada a la comunitat monàstica que gestiona les activitats del monestir.

Reconeixen que els monjos no han de fer d'empresaris i que assumir aquest negoci va ser una «mala decisió». La fundació buscarà ara una nova utilitat als dos immobles que, com la resta del recinte, són propietat de l'Estat, amb l'usdefruit cedit a la comunitat cistercenca. «No hi ha cap decisió sobre el seu futur, però en alguns mesos haurem de fer quelcom, i amb un sistema que suposi una entrada de recursos», diuen des de la fundació.

S'obre un ventall de possibilitats divers, des d'externalitzar-ho amb un nou ús a empreses especialitzades terceres a llogar els espais -com a centre de convencions, etc. En qualsevol cas, els monjos tenen clar que no tornaran mai més a immiscir-se en el camp de l'hostaleria.

El centre de visitants, operatiu

D'altra banda, el centre de visitants, un altre edifici que pivota al voltant del monestir, va reobrir portes el passat diumenge 4 de juliol després dels mesos d'aturada. Les visites guiades al monestir, que també s'havien suspès per la pandèmia, ja s'han reprès, tot i que amb un horari força reduït. El centre de visitants i la remodelació del museu del monestir, ara fa dos anys, tenien com a objectiu revertir el descens de visitants a Poblet.

En aquest sentit, el monestir cistercenc ha perdut la meitat dels visitants en les darreres dues dècades, passant de les 188.000 visites l'any 2000 a estar per sota de les 90.000 el 2019, segons dades facilitades per l'àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Si bé la situació sanitària ha portat un acomiadament col·lectiu i ha accentuat la davallada, els problemes financers a Poblet ja vénen de més enrere.

Remuntar un pol d'atracció turística en hores baixes

«El turisme és un dels nostres motors econòmics i de supervivència, i que el monestir hagi baixat també ens toca, però creiem que remuntarà i estem segurs que un cop tot torni a funcionar el monestir se'n sortirà», afirma l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela. «El monestir és orgull de tots i entre tots hem de posar el que calgui perquè torni a tenir la seva afluència», afegeix.

Unes paraules que el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona subscriu: «Entenem que és un moment difícil; esperem i treballem perquè el moment millori i es recuperi la normalitat; donem suport a la conservació del patrimoni cultural i artístic en un dels nostres principals atractius».

Savall, a Santes Creus

Mentre Poblet suma dos anys consecutius sense celebrar el Festival de Música Antiga a causa de les restriccions sanitàries, a Santes Creus s'hi estrena aquest mes d'agost el Festival Jordi Savall. El mestre, que també va fundar i dirigia el festival de Poblet, ha decidit enguany muntar un nou festival, de cinc dies de concerts, al monestir cistercenc de la comarca veïna de l'Alt Camp, que és propietat del Departament de Cultura i on no hi ha vida monàstica.

Fonts del festival de Música Antiga de Poblet, però, hi treuen ferro i neguen que un certamen pugui fer ombra a l'altre o el pugui arribar a suplir, malgrat que tinguin característiques molt similars.