El Ple celebrat aquesta setmana a l'Ajuntament de Montblanc ha aprovat el conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Educació, pel Projecte de Servei Comunitari. Aquest conveni va passar primer per la Junta de Govern d’aquest passat estiu i ara el plenari l’ha tirat endavant.
L'objectiu principal d'aquest Projecte de Servei Comunitari és ser un instrument per a desenvolupar la competència social i ciutadana i esdevenir un model en què l'aprenentatge millora el servei a la comunitat. A més, permet a l'alumnat analitzar el seu entorn i comprometre's en la seva millora, promovent així l'educació en valors i el compromís cívic.
Els participants en el projecte seran alumnes de tercer o quart curs d'ESO, degudament autoritzats pels pares i mares o tutors legals, que podran col·laborar amb l'entitat sense cap més obligació que la que consta al conveni i sense rebre cap mena de retribució econòmica o contraprestació, ni assumirà responsabilitats pròpies de l'entitat.
Què farà cada part implicada?
Mitjançant el conveni, l'Ajuntament de Montblanc es compromet a col·laborar en la concreció, seguiment i valoració del projecte; facilitar la formació inicial de l'alumnat de Secundària Obligatòria que participi en el projecte; col·laborar i coordinar-se amb els professionals dels centres educatius que actuïn com a responsables per tal d'obtenir el màxim d'efectivitat en les activitats; tenir contractada una assegurança de responsabilitat civil i difondre les pràctiques que es realitzin.
Per la seva part, el Departament d'Educació es compromet a dissenyar i planificar el projecte; aportar els centres educatius que participin en el projecte; dissenyar, coordinar i assumir la formació a centres educatius, agents educatius i entitats implicats d'aquesta proposta educativa; fer el seguiment i valoració de l'actuació; facilitar la coordinació entre els centres educatius i l'entitat participant per tal d'obtenir el màxim d'efectivitat en les activitats i difondre les pràctiques de referència que es realitzin.
Aquest conveni, que no suposa cap despesa per al Departament d'Educació ni per a l'Ajuntament de Montblanc, estarà vigent fins al dia 31 de desembre de l'any 2020, i es podrà prorrogar fins a un màxim de quatre anys addicionals.
Aprovat el compte general del 2017 i una modificació del pressupost 2019
El Ple de l'Ajuntament de Montblanc també ha aprovat, de manera definitiva, el compte general de l'any 2017. Segons el compte general aprovat, l'ens municipal presenta una situació d'equilibri patrimonial, en què els actius no corrents estan totalment finançats pels capitals permanents. Així, es presenta un estalvi o fons de maniobra d'1.544.099,99 euros.
El Ple també ha aprovat una modificació del pressupost d'aquest any 2019 per un import de 54.000 euros. En l'apartat de despeses, cal distribuir les despeses previstes per l'actuació del PECT 'La història fa turisme' entre despeses corrents i inversió, que inicialment estaven previstes totes com a despeses d'inversió.
També es preveu la modificació per crèdit extraordinari de les despeses d'inversió per al projecte modificat de la segona fase dels vestidors del pavelló del Casal Montblanquí, perquè és necessari adjudicar les obres de la primera i de la segona fases de manera conjunta.
Pel que fa a l'apartat d'ingressos, s'inclou els 107.000 euros del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona per al finançament de la inversió de pavimentació del carrer Muralla de Santa Tecla, i s'utilitza la baixada de les despeses del manteniment d'instal·lacions esportives per al finançament de la resta de la modificació del pressupost.
Es ratifica la cessió de l'Antic Hospital de Santa Magdalena
Per últim el plenari de Montblanc ha ratificat la cessió de l'Antic Hospital de Santa Magdalena com a seu de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. A més, s'ofereix la capella adjunta per tal que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya procedeixi a la instal·lació de prestatgeries compactes.
Aquestes actuacions, juntament amb la necessària redistribució parcial dels usos de les actuals dependències de l'Arxiu Comarcal, són imprescindibles, tant per a ampliar la capacitat de dipòsit de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà com per a renovar i millorar un circuit documental a hores d'ara poc eficient per les necessitats arxivístiques actuals.