Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Museu de la Vida Rural entra a les aules de secundària de Tarragona amb un nou projecte

Prop de 500 alumnes de l'IES El Morell i l'IES Joan Amigó de l'Espluga de Francolí participen en un projecte amb el Museu de la Vida Rural per crear, entre tots, una exposició
Imatge de les primeres sessions del projecte, a l'Institut d'El Morell. | Júlia Giribets

 

La recerca, la museografia, els objectes, la il·luminació, la comunicació, el relat...  són algunes de les passes que s’han de tenir en compte a l’hora d’elaborar una exposició.

Això és el que estan fent aquest curs els alumnes de l’Institut d’El Morell (excepte 2n de BAT). S’estan posant a la pell d’un comissari d’exposició  per tal de crear una mostra amb tots els elements necessaris per ensenyar-la al públic.

Tot plegat forma part d’un projecte encetat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí anomenat 'Un museu a l'aula' i que ofereix als centres de secundària les eines per tal de crear una exposició, sobre allò que tinguin ganes d'explicar. En el cas d'El Morell, ha estat orientar el relat a posar l'accent en la tecnologia i la seva aplicació a diverses situacions, entre elles la sostenibilitat i la feina dels museus. En aquest centre s'hi han implicat més de 400 alumnes.

El resultat final serà el d’una exposició on es veurà la feina dels estudiants i com han treballat tots els detalls per dur-la a terme (les peces, la il·luminació, els cartells, o la composició). 

El Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí. | Antonio Bistouras.

El projecte «es basa en la idea de fer aliances entre museus i centres educatius», explica la directora del MVR, Gemma Carbó. «Des del museu oferim la nostra experiència i coneixement de com treballar el llenguatge expositiu».

Els alumnes treballaran el projecte a l’aula, en hores lectives, per poder tenir-lo enllestit al final d’aquest curs. Mentre duri el procés, «els nostres equips aniran venint i treballant amb els alumnes les diferents passes a seguir», diu Gemma Carbó.

Tot comença amb una visita al museu ‘des del darrere’

Ara es comença el treball des de l’aula, però durant aquest curs, els alumnes de l’Institut d’El Morell  han visitat el Museu de la Vida Rural per veure l’equipament des d’una perspectiva diferent. Això els ha permès veure la feina que es fa des dels museus i comprovar que no són una cosa ‘estàtica’ sinó que tot el que hi ha dins té un per què.

Amb aquesta visita, han pogut veure les exposicions des de dins. «Els estudiants van poder tocar les peces i agafar-les, entrar a les vitrines,  va ser un moment molt bonic», relata Esther Ferré, des del Centre de Recursos Pedagògics de Tarragonès, que també forma part del projecte, dinamitzant la proposta des del territori.

Imatge de la jornada que van fer els professors en el marc del programa 'Un museu a l'aula'. | Cedida

Per la seva banda, els professors també van assistir a un cap de setmana de formació on van viure en primera persona el procés que se segueix per a fer una exposició.

Un equip amb «moltes ganes de treballar»

Des de l’Institut d’El Morell, asseguren que sempre havien volgut crear una exposició fent participar tots els alumnes, però mai havien anat més enllà. Després de rebre la proposta del MVR, no s’ho van pensar. Aquella era  l’empenta que necessitaven per fer realitat el projecte que tenien al cap des de feia temps.

Tant l’equip de professors com els alumnes que participen s’han pres aquest fet com  un repte engrescador que servirà, entre moltes coses, per explicar què saben fer els estudiants.

«Volem ensenyar una feina que la gent trobi atractiva, exposarem material relacionat amb la realitat virtual, els robots... i també podem pensar coses per promocionar el museu  des del punt de vista tecnològic, per exemple», explica el cap del Departament de Tecnologia del centre, Amadeu Borges. «El fil conductor de tot, és donar valor a la feina que fan els alumnes, donar-los un 'plus' de motivació», afegeix.  

El centre del projecte estarà ubicat al curs de 3r d’ESO, que han assumit el paper de comissaris d’aquesta exposició o els ‘coach’, com els han batejat des de l’institut. «Ells prendran les decisions més importants», diu el professor.  

Es tracta d'un projecte «competencial»

Aquest és un projecte competencial, és a dir, que  implica moltes àrees, no només la de tecnologia, que és la que ho centralitza tot. «Es tracta de posar en joc tots els aprenentatges per fer un producte final», explica Esther Ferré, des del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès.

Imatge d'un grup d'alumnes fent una visita al Museu de la Vida Rural. | Cedida

 

Aquí entren en acció diverses matèries, com la llengua, la plàstica, la comunicació o, fins i tot, la música. Amb projectes com aquest, «aproximem als alumnes a situacions de la vida real, fem que el seu aprenentatge tingui sentit, que treballin en equip...», diu Ferré.

L’Institut Joan Amigó de l’Espluga acull un projecte similar

El Museu de la Vida Rural també treballa amb altres centres oferint projectes similars. En el cas de l’Espluga de Francolí, per exemple,  els alumnes de 3r d’ESO de l'Institut Joan Amigó estan preparant una exposició sobre el pas del temps, però des de la perspectiva del treball de recerca, tot posant l’accent en la investigació.

Objectiu: donar sentit a l’aprenentatge

Mirant les ganes i l’empenta dels centres que duen a terme el projecte, la directora del MVR, Gemma Carbó, admira com «el professorat fa front a la rigidesa del sistema i busca maneres de superar-lo i amb tot això arribes a la conclusió que aprendre té algun sentit».

Programes com aquest també volen posar en valor el patrimoni i que els alumnes se sentin dipositaris de la seva herència, per recollir-lo i traspassar-lo a futures generacions, un fet que teòricament, costa de fer-los entendre, però que amb projectes com aquest és molt més fàcil de captar.

«No és un projecte que es queda en aquest any», afirma la directora del museu, «és només un inici que es pot convertir en alguna cosa molt més gran».