Dos nens al Museu de la Vida Rural

El Museu de la Vida Rural aposta per la sostenibilitat

La tercera edició del Festival d'Educació per la Sostenibilitat se celebrarà els pròxims 1 i 2 d’octubre a la institució cultural de l'Espluga de Francolí.

Ja hi ha dates i programa d'actes: el proper cap de setmana de l'1 i el 2 d'octubre, es viurà a les instal·lacions del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí la tercera edició del FES, el Festival d'Educació per la Sostenibilitat, que és com es materialitza l'aposta de l'entitat de la Conca de Barberà per la intersecció entre disciplines com la pedagogia, la transformació rural, l'art i la cultura. Un encreuament que vol ser el nou segell distintiu del museu espluguí i els seus patrons de la Fundació Carulla.

Així ho van explicar ahir tant Gemma Carbó, la directora del MVR, com Marta Esteve, responsable de la Fundació, que van voler posar context a la seva aposta per la sostenibilitat i al gir programàtic que ha fet el Museu des de 2018. Segons Esteve, l'actual situació global i local d'emergència climàtica —amb incendis i riuades cada cop més imprevisibles i violentes— també comporta una emergència emocional que requereix solucions imaginatives. Aquestes solucions passen per l'equilibri territorial, el diàleg entre camp i ciutat i la fe en la força transformadora de l'educació.

El FES, dos dies plens d'activitats educatives, artístiques i gastronòmiques

I la fórmula de la fundació Carulla per materialitzar-ho és, segons Esteve, a través de la cultura i l'art, a banda de fer-se seva l'Agenda 2030. Gemma Carbó, al seu torn, va voler destacar els eixos sobre els quals es desenvoluparà el FES. Sempre amb la directriu del reaprofitament, va recordar que la tradició rural ens ensenya que el residu no existeix, i que això cal transmetre-ho a les noves generacions. L'eix central serà l'ODS 12, que es fixa en garantir modalitats de consum i producció sostenible. L'ecodisseny, l'economia circular, el reciclatge o el mencionat reaprofitament seran els conceptes protagonistes.

Gemma Carbó i Marta Esteve
La directora del MVR, Gemma Carbó, i la de la Fundació Carulla, Marta Esteve, presentant el FES 2021. | Museu de la Vida Rural

Un altre eix del Festival versarà sobre la visibilitat a les escoles i el programa educatiu del Museu de la Vida Rural. Aquí cal destacar l'acte on es presentarà l'obtenció del segell europeu EMAS del MVR, el primer equipament cultural del país que l'assoleix, distingint l'organització en l'acompliment ambiental de manera contínua.

El segon grup d'activitats tindran com a protagonista la transformació sostenible des de l'art. Se'n destaca Natures Sonores, un viatge virtual pel bosc, interdisciplinari, on la música, l'etnobotànica, la gastronomia, la gemmologia o l'artesania es tornen fils conductors d'una experiència inclusiva. Tot i que tot el Museu de la Vida Rural serà escenari del Festival, en aquesta tercera edició s'ha volgut donar protagonisme a l'hort del MVR, el jardí etnobotànic i agroecològic que serà l'espai on tindran lloc gran part de les activitats. Com ara Matrix Cultura 2050: Els ritmes del Jardí, que es presenta com una 'mirada reflexiva al desenvolupament sostenible des de la cultura.

Un dinar de recapte multitudinari, l'acte estrella del FES

En un tercer apartat, més lúdic, se cercarà una aproximació festiva a la sostenibilitat des de l'alimentació i la cuina. En aquest sentit, destaca un dinar recaptat i cuinat per Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero. Conjuntament amb la plataforma Aprofitem els Aliments, les cuineres elaboraran un menú per a tres-centes persones amb ingredients espigolats entre productors locals sota la filosofia #ZeroFoodWaste. Una forma d'activisme destinada a fomentar la consciència de l'aprofitament dels aliments que queden fora del circuit comercial i una manera de demostrar que es poden tenir, també, valor gastronòmic.

Encara amb lleus restriccions anticovid, segueix vigent el sistema d'inscripcions i reserves implantat al Museu de la Vida rural durant la pandèmia, per la qual cosa es recomana passar per la web abans d'acudir al Festival d'Educació per la Sostenibilitat. Obrirà foc el divendres 1 d'octubre.