Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista aèria del Museu de la Vida Rural

La gestió sostenible del Museu de la Vida Rural, recompensada amb el certificat EMAS

Un segell obtingut després de la implantació del sistema de gestió ambiental i la superació de l’auditoria

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, a l'Espluga de Francolí, ha obtingut el certificat EMAS. Una distinció atorgada després de la implementació del sistema comunitari de gestió ambiental i de superar favorablement l'auditoria.

L'obtenció de l'EMAS es va donar a conèixer durant la celebració de la tercera edició del[FES], el Festival d'Educació per la Sostenibilitat. De caràcter voluntari, l'EMAS permet a les organitzacions de la Unió Europea l'avaluació i el treball en matèria ambiental.

Un reconeixement que evidencia la gestió sostenible de l'MVR i situa l'equipament museístic com a model de bones pràctiques. D'aquesta manera, s'avala l'aposta del museu per fer front a l'emergència climàtica a través, també, del mateix equipament.

El segell de qualitat és exigent. En aquest sentit, s'obliga el tenidor a assumir uns objectius concrets pel que fa a la seva responsabilitat ambiental i econòmica, la millora del comportament ambiental i a comunicar els seus resultats ambientals de la societat i a les parts interessades en general.

El Museu se suma així a la desena d’equipaments culturals catalans que gaudeixen d’aquesta acreditació, com ara el MNAC, la Fundació Joan Miró o el Liceu.

Les actuacions a l'MVR

El Museu de la Vida Rural ha fet unes actuacions concretes que han permès l'obtenció del certificat. Entre aquestes, en destaca la instal·lació de més de cent mòduls de plaques fotovoltaiques que produiran uns 49.000 kw/h cada any. Una xifra que representa, aproximadament, el 30% de l'energia que consumeix el museu.

També es compta amb un sistema de geotèrmia des de l'any 2009, instal·lat durant l'ampliació del Museu. Una instal·lació que serveis per climatitzar l'equipament amb fonts renovables i de forma més eficient.

Es calcula que per cada quilowatt gastat, se'n generen quatre de calor. Un rendiment quatre vegades superior al que té, per exemple, un sistema de climatització per gasoil. Un fet que suposa un 70% d'estalvi estimatiu respecte a un sistema que utilitzi combustibles fòssils.

Una altra actuació que s'ha fet al Museu és l'hort-jardí etnobotànic. Un dels aspectes destacables que s'han tingut en compte en la implementació de l'EMAS per la seva capacitat pedagògica i com a preservadora de la biodiversitat.

S'ha tingut en compte també la gestió de l'aigua de l'equipament. Es disposa d'una coberta enjardinada que no només permet l'aïllament tèrmic, sinó que també recull l'aigua de la pluja que posteriorment s'utilitza per al reg de l'hort i espais verds i per a usos sanitaris.

La resta d'aspectes que s'han tingut en compte són la substitució de la coberta de la Sala de reserva del Museu per la presència d'amiant; l'establiment de criteris de compra i venda sostenibles; i la retirada del dipòsit de gasoil.


Per a aquestes i d’altres actuacions de millora en termes de sostenibilitat, el Museu de la Vida Rural ha comptat amb el cofinançament del Departament de Cultura a través dels fons FEDER, així com en la construcció dels nous espais educatius (Laboratori de la Sostenibilitat) o el canvi d’il·luminació del museu a sistema de LEDs.