Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Recollida porta a porta a Montblanc.

La Conca de Barberà, comarca capdavantera en implantar el sistema de recollida selectiva

A partir de 2020 els 7 municipis de major població de la comarca tindran el sistema porta a porta i els 15 restants ho faran mitjançant contenidors tancats

Presentació del nou sistema de recollida selectiva a la Conca de Barberà.
Presentació del nou sistema de recollida selectiva a la Conca de Barberà. | Júlia Giribets

 

La Conca de Barberà adopta un nou model de gestió en la recollida de residus a tota la comarca. Això es tradueix en el fet que a partir de l’any 2020 la recollida serà mixta.

Per una banda, en els 7 municipis amb major població (Vimbodí i Poblet, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Montblanc, Vilaverd, Barberà de la Conca i l’Espluga de Francolí) s’aplicarà el model ‘porta a porta’ i en els altres 15 pobles restants es farà mitjançant contenidors tancats, amb targeta d’obertura.

El ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat, per unanimitat, la concessió a una unió temporal d’empreses d’aquest servei amb l’objectiu  «d’optimitzar al màxim la recollida de residus i arribar al 70% en recollida selectiva», ha explicat el president del Consell, Magí Trullols. S'ha fet un contracte de 6 anys (més 2 de pròrroga) per valor d'1,6 milions d'euros anuals. 

La Conca, comarca capdavantera

Segons ha explicat Trullols, amb la implantació d’aquest nou sistema, la Conca de Barberà «es converteix en capdavantera en evitar la degradació mediambiental i ens sentim molt orgullosos d’haver adoptat aquesta decisió».

Recollida porta a porta a Montblanc.
Recollida porta a porta a Montblanc. | Cedida

Algunes de les motivacions que han impulsat a fer aquest canvi han estat l’estancament comarcal del 50% de recollida selectiva i els increments anuals del cànon que han passat de 19,10 euros la tona del 2015 als 47,10 euros el 2020.

En el cas del porta a porta s’adquiriran 8 camions nous,  alguns d’ells elèctrics per evitar sorolls a la nit i de petites dimensions perquè puguin passar pels carrers més estrets. Pel que fa als contenidors tancats, es posaran tots nous.

Montblanc i Rocafort de Queralt, exitoses proves pilot

Per arribar fins aquí, prèviament s’han fet proves pilot a dos municipis de la comarca des de l’any passat. A Montblanc, en el cas del porta a porta, i a Rocafort de Queralt, en el cas dels contenidors tancats. Els dos municipis valoren molt positivament els resultats obtinguts.

En el cas de Montblanc, s’ha situat prop del 80% pel que fa a la recollida orgànica.  Aquest sistema, també ha servit «per netejar espais del casc antic de contenidors», ha dit el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montblanc, Santi Porta. «És una recollida molt còmoda i molt neta», ha afegit.

Contenidors a Montblanc.
Fora de la muralla de Montblanc, encara hi ha contenidors, però l'any vinent hi haurà porta a porta a tot el municipi. | Júlia Giribets

De fet, l’any vinent està previst ampliar la recollida porta a porta a tot el municipi de Montblanc, no només dins de la muralla.

En el cas de Rocafort de Queralt, el seu alcalde, Marc Roca, ha explicat que amb els contenidors tancats s’ha arribat en algun moment al 84% de recollida selectiva, una xifra molt important, ja que abans de la seva implantació se situava en el 65%. «Ara el repte hauria d’estar a reduir la producció d’aquests residus», ha conclòs l’alcalde.