Dues persones a l'interior de l'ermita de l'Espluga

L’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga enceta una nova etapa amb un projecte d’inclusió sociolaboral

A través d'un conveni de col·laboració amb l'Arquebisbat de Tarragona, la Germandat de la Santíssima Trinitat és qui s’encarregarà de cuidar i preservar l’ermita i el seu entorn

Corren nous aires a l’ermita de la Santíssima Trinitat  de l’Espluga de Francolí. Recentment, l’espai ha obert de nou les seves portes després d’anys tancat i sense una gestió fructífera.

«L’Arquebisbat de Tarragona  té la propietat de l’edifici. Gràcies a un acord de col·laboració pendent de renovació, a partir d’ara la Germandat de la Santíssima Trinitat és qui s’encarregarà de cuidar i preservar l’ermita i el seu entorn a través del servei de voluntariat» explica el Lluís Poca, membre de l’entitat, a TarragonaDigital.

La nova etapa va de bracet amb la constitució de la nova  junta directiva de l’entitat. L’assemblea va ratificar la seva elecció a principis de juliol, després d’una crisi en el  relleu que va amenaçar seriosament la continuïtat de l’entitat més antiga del municipi.

Servei d’acollida els caps de setmana

Ara, i durant tot l’estiu, qualsevol devot de la Santíssima Trinitat trobarà l’ermita oberta per fer una ofrena i una estona de pregària. També, els excursionistes enamorats de l’entorn podran aturar-se al bar  de l’ermita per a refrescar-se.

Junta directiva de l'entitat en un moment de l'entrevista a l'exterior de l'ermita
Moment de l'entrevista amb la junta directiva de l'entitat | Albert Oliva

En aquest sentit, tots els divendres i dissabtes una colla de voluntaris de la Germandat es troben a l’ermita. Ofereixen un servei de botiga amb  begudes, refrescos, cafès, gelats i entrepans per a tots els visitants.

Inserció sociolaboral per a persones amb diversitat funcional

La nova etapa, però, va més enllà d’oferir un simple servei de bar. Segons explica Lluís Poca, les expectatives de futur passen per ampliar l’oferta mitjançant un projecte d’inserció sociolaboral  per a persones amb diversitat funcional.

De fet, des de fa dies que la proposta ja s’ha posat en marxa a través del voluntariat i dues persones es troben al capdavant de la cafeteria i el servei d’acollida. «Aquest aspecte és el que ens fa més il·lusió. Preserva l’esperit cívic, social i d’assistència mútua als socis. És l’objectiu primer pel qual es va fundar l’entitat fa més d’un segle» diu Poca.

Retroben el dinar del Dia del Cos

«Els espluguins ens estimem molt l’ermita i teníem ganes de tornar a gaudir de l’espai tal com ho fèiem fa anys», afirma el Lluís. Per això, durant l’últim dia de la Festa Major  de l’Espluga es va retrobar la tradició de pujar a l’ermita a dinar.

Persones a l'interior del bar
Imatge del servei de bar de l'ermita | Albert Oliva

Un bon nombre de veïns van ocupar totes les taules i cadires de la zona ombrívola de l’ermita, sota dels plataners. La trobada va culminar amb una estona de música i balls. Tot plegat va servir per acomiadar la Festa Major i donar la benvinguda a la nota etapa que tot just comença a l’ermita de la Santíssima Trinitat.