Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pont Vell de Montblanc.

Comencen a reparar els col·lectors malmesos pels aiguats per evitar abocaments d’aigües residuals al Francolí

El Consell Comarcal de la Conca i l’Agència Catalana de l’Aigua treballen per refer aquestes infraestructures a Montblanc, l’Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet

Pont Vell de Montblanc.
Imatge recent del Pont Vell de Montblanc, una de les zones més afectades per la riuada. | Albert Oliva
 

Ja s’estan reparant els col·lectors de diverses zones de la Conca de Barberà, que van quedar afectats per la riuada del mes d’octubre. Aquests danys han fet que des de llavors s’estiguin abocant aigües residuals al riu Francolí, procedents de l’Espluga, Montblanc i Vimbodí i Poblet, un fet que s’està començant a pal·liar amb aquestes actuacions, que s’espera tenir enllestides abans de quatre mesos.

En concret, els forts aiguats van ocasionar danys en tres sistemes molt pròxims al riu: a la depuradora de Montblanc, a la de l’Espluga de Francolí i al col·lector de Vimbodí i Poblet que baixa fins a l’Espluga.

Ara, gràcies a la injecció econòmica de quasi dos milions d’euros per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la gestió del Consell Comarcal de la Conca de Barberà les obres ja s’estan duent a terme.

L’actuació s’havia de fer de forma urgent, ja que la situació així ho requeria quan va passar tot, però no es va poder començar tan aviat com es preveia, ja que diversos factors han endarrerit la posada en marxa de les obres, segons expliquen des del Consell Comarcal.

Per una banda, el nivell de l’aigua no ho permetia, ni la runa tampoc. La forma del riu ha canviat completament per la gran quantitat de sediments arrossegats, la qual cosa ha fet que s’hagi d’actuar en un terreny gairebé nou pels tècnics. A més, s’ha hagut de realitzar un estudi topogràfic previ durant aquests mesos abans d’actuar, per analitzar la situació.

A Montblanc ja es recepciona el 90% de les aigües residuals a la depuradora

El cas de Montblanc era un dels més urgents, ja que és la població amb més habitants i, per tant, la que més abocaments al riu ocasionava. És per això que la situació s’ha pogut solucionar més aviat i, en aquests moments, «el 90% de l’aigua residual ja s’està recepcionant a la depuradora», ha explicat a TarragonaDigital el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols.

Aquesta setmana s’està treballant en el 10% restant, que correspon a uns 7 habitatges, «una afectació quasi inexistent», apunta Trullols, i es calcula que en un màxim de 6 setmanes Montblanc ja tindrà el problema solucionat del tot.

A l’Espluga s’enllestiran les obres en un termini de dos mesos

Pel que fa a les afectacions a l’Espluga de Francolí, les obres són més complexes i se centren en dos punts: a la zona del parc fluvial on hi havia el desaparegut Celler Rendé Masdéu i fins al pont de la Palanca, una part que ja s’ha pogut recuperar; i ara es treballa per construir un nou tub des del pont de la Palanca fins a la depuradora, amb una llargada d’un quilòmetre. «Vam començar fa dues setmanes i s’està treballant conjuntament amb l’ACA i amb Forestal Catalana», diu.

Amb aquestes actuacions es compta que en un període de dos mesos es recollirà ja el 100% de l’aigua residual de l’Espluga. «No podem anar més ràpid, s’ha de fer tram a tram», apunta el president del Consell Comarcal i, sobretot, s’ha de fer «perquè no torni a passar».

El tram de Vimbodí, el més complicat

Pel que fa al col·lector de Vimbodí i Poblet, és el més costós, ja que abasta cinc quilòmetres de llargada. Tot i això, els tècnics consideren que es podrà recuperar gran part del tub, però s’ha de netejar de pedra i restes i tapar les possibles esquerdes. Es calcula que es trigaran uns tres o quatre mesos en enllestir aquestes obres.

Des del Consell Comarcal, s’està anant per feina i optimitzant així el màxim de costos, ja que si les depuradores no funcionen o es deterioren «són molt costoses».  

A més, es vol evitar que l’abocament d’aigües residuals coincideixi amb l’augment de les temperatures. «El nostre objectiu és que a l’estiu, quan hi hagi temperatures més elevades, tinguem les dues depuradores en marxa i normalitzades», explica Magí Trullols.