Les imatges de la fira Clickània de Montblanc 2019!

Els Pastorets de Montblanc celebren els 80 anys de representacions

Les representacions d'enguany seran dia de Nadal i per Sant Esteve, a les 18.00 h, al Centre Cultural Sant Jordi

És temps de família, amistats, pessebre, tió... i Pastorets! Montblanc estan de celebració perquè ja fa 80 anys que es representa aquesta emblemàtica obra del teatre popular. És evident que a la capital de la Conca de Barberà, en el seu bagatge de tradicions i la seva rica i variada cultura popular, s’hi ha consolidat la representació dels Pastorets. Aquest mèrit honora la fidel voluntat i constància de moltes generacions de montblanquins i montblanquines que ho han fet possible. 

El montblanquí Josep M. Domingo va escriure uns Pastorets inèdits el 1911 i que dedicava al quadre escènic de la Joventut Jaumista, de l’època, que ja venia representant-ne d’altres anteriorment, i que els estrenà el 12 de gener de 1912 en el seu nou local que es construí el 1910: l’actual Centre Cultural Sant Jordi, on es representen encara ara els Pastorets de Montblanc.

El teixit associatiu montblanquí permeté la continuïtat dels Pastorets des d’aquells inicis llunyans: el Círcol Tradicionalista, la Joventut Nacionalista i la Societat Artesana; fins el dissortat període de la guerra del 1936-1939, en què es prohibiren dràsticament totes les manifestacions populars religioses. Afortunadament, la represa de la representació dels Pastorets s’inicià amb força malgrat la difícil situació social i política de la post guerra a càrrec del naixent grup d’aficionats al teatre de la Parròquia de Santa Maria de Montblanc el Nadal de 1939. D’aquí el 80è aniversari.

Cal tenir en compte que durant els anys de més repressió de la post guerra, del 1939 al 1950 la representació dels Pastorets va ser una de les poques manifestacions culturals que es pogueren fer en català. Durant aquests 80 anys l’obra dels Pastorets que s’ha representat amb més freqüència és la de Josep M. Folch i Torres, Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús. Alguns anys, però, s’alternà amb La venjança de Jesús, de Frederic Soler (Serafí Pitarra); o L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies i també La llum de l’establia, de Marià Tubau.

Enguany, les representacions dels Pastorets de Montblanc seran el 25 de desembre (Nadal) i 26 (Sant Esteve), a les 18.00 h, al Centre Cultural Sant Jordi. La venda d’entrades és a la Llibreria Requesens, C/ Ribé, o a taquilla els dies de l’obra. Pel que fa a la colla jove, serà els dies 29 de desembre i 1 de gener de 2020, a les 18.00 h.