Persones plantant safrà

Som Terra de Safrà organitza una plantada a Santa Coloma de Queralt

Aquest és l’últim pas abans que, entre els mesos d’octubre i de novembre, es reculli finalment aquesta espècia

Dissabte dia 7 d'agost, una quarantena de persones, repartides en dos torns, van participar en la  plantada de safrà organitzada per Som Terra de Safrà. Aquest és l’últim pas abans que, entre els mesos d’octubre i de novembre, es reculli finalment aquesta espècia.

Abans, a principis de juliol s’havia fet la desplantada dels  bulbs que s’han tornat a plantar aquest passat cap de setmana.

La jornada també va comptar amb un esmorzar safraner, en el qual hi van participar totes les persones que van col·laborar en la plantada. En aquest tast es va poder tastar la coca amb licor de safrà.

Ja fa uns anys que l’entitat Som Terra de Safrà es va proposar recuperar el valor d’aquesta espècie per a Santa Coloma de Queralt. Històricament, el municipi n’havia estat un dels grans productors de Catalunya, però s’havia deixat de plantar.

De fet, cada any des de ja en fa 6 es celebra el Som Terra de Safrà, un esdeveniment al voltant d’aquesta planta. Aquest any es celebrarà el 30 d’octubre, època en què es recull el safrà. Aquesta planta necessita un clima mediterrani amb estius secs, primavera moderadament plujosa i algunes pluges abans de la collita.

Resisteix glaçades de fins a -10 °C i altes temperatures a l'estiu. Es planta a l'estiu, per multiplicació de bulbs fills que neixen a la base del bulb mare.