La Fassina Balanyà.

Portes obertes a la Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni

Les visites acabaran amb una degustació de licors casolans

El Museu de la Fassina Balanyà  de l’Espluga de Francolí participarà un any més en les Jornades Europees del Patrimoni 2020 oferint la visita gratuïta els dies 10 i 11 d’octubre. En aquesta ocasió, el visitant veurà el funcionament d’una destil·leria durant els anys de la postguerra civil espanyola i coneixerà els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, a partir de la brisa del raïm.

El públic copsarà també la importància d’aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial català, en l’audiovisual inicial. L’horari  de dissabte és de 10.30 h a 13.30 h i de 16.00 h a 18.00 h, i el diumenge de 10.30 h a 13.30 h. No és necessari fer reserva de places i les visites acabaran amb una degustació de licors casolans.

Una destil·leria única

La Fassina Balanyà és l’única destil·leria d’aiguardent del segle XIX visitable  de tot Catalunya. Va ser una indústria de caràcter familiar que va estar en funcionament des de meitats del segle XIX fins a la dècada dels anys seixanta. El tancament i l’abandonament de l’edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat.

L’Ajuntament de l’Espluga  amb el suport de la  Fundació Lluís Carulla  i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya van realitzar un treball d’estudi, investigació i recuperació de l’edifici per tal d’incorporar-lo al Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya  i així donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país al llarg dels tres darrers segles.