Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carrer Major de Montblanc

Creix la preocupació a la Conca de Barberà per la manca d’habitatges de lloguer

El Consell Comarcal inicia un estudi, poble a poble, que pretén censar els immobles buits per reintroduir-los al mercat

No és una novetat que la  Conca de Barberà, des de fa anys, pateix un procés de despoblament que cada vegada sembla agafar més volada. La manca d’habitatge  és un dels factors que han contribuït a l’empitjorament de la situació i, per aquest motiu, des del Consell Comarcal  s’ha iniciat un cens per localitzar, en cada municipi de la comarca, aquells immobles buits que puguin servir per reintroduir-los al mercat.

Així ho va explicar Carme Pallàs, la consellera comarcal en matèria d’Habitatge, en el darrer Consell d’Alcaldes que va celebrar-se de manera monogràfica sobre aquest tema. «El problema és que no tenim gaires eines perquè no en tenim les  competències, ens trobem amb les mans lligades», afirma Pallàs, també vicepresidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

«S’han de rehabilitar les cases i posar-les a lloguer»

El primer pas per revertir la tendència és detectar quina és la realitat de cada municipi. Per aquest motiu, l’ens comarcal ha iniciat un estudi, poble a poble, per supervisar tots els habitatges desocupats, mitjançant un creuament de dades sobre l'immoble en qüestió, fent lectura de comptadors de llum i aigua, padró de la brossa, visita in situ, etc., per poder establir quina és la millor estratègia a dur a terme.

«L’objectiu final és que totes aquestes cases buides s'acabin rehabilitant i es puguin posar a lloguer perquè si no es deterioren i això a la llarga també és un problema", exposa Carme Pallàs.

Imatge d'un rètol d'un pis en lloguer a la ciutat de Barcelona
Imatge d'una casa amb el rètol de lloguer. | ACN

Barberà de la Conca, el primer poble de l’estudi

Barberà de la Conca és el primer poble de la comarca que formarà part d’aquest estudi  de detecció i diagnosi, ja que és un municipi que no arriba al mig miler d'habitants, on la majoria de cases buides són de segona residència. La iniciativa seguirà a  Blancafort i s’anirà fent extensiva en d’altres localitats, i pretén posar les dades a l'abast dels ajuntaments perquè puguin prendre mesures per fer front a la problemàtica i ampliar el parc d’habitatges de lloguer.

La tendència s’accentua a Montblanc

A la capital,  Montblanc, la manca d'habitatge encara és més accentuada, ja que hi ha una oferta molt més escassa enfront d’una demanda superior. En aquest cas, l'Ajuntament porta a terme una actualització d'un estudi fet l'any 2018, en el marc de la Llei de Barris. Aleshores es xifrava en un 23% els habitatges buits a la zona del nucli antic. S'estima que la xifra es pugui enfilar a prop del 40% una vegada es creuin les dades amb el cadastre.

Pel que fa als preus de lloguer, en l’últim Consell d’Alcaldes es va alertar que en els darrers 5 anys s’han disparat un 25%. En aquest sentit, l’any 2015 el lloguer mitjà era de 314,96 euros i ara és de 396,12 euros.

Pla general d'una casa amb un cartell de lloguer i/o venda, a la dreta de la imatge, en una cèntrica plaça de l'Espluga de Francolí
Imatge d'una casa amb un cartell de lloguer i/o venda, a la dreta de la imatge, a l'Espluga de Francolí | ACN