Assistents a la roda de premsa d'avui

L'Espluga de Francolí recupera la Fira de Sant Vicenç

Diumenge 23 de gener el poble acollirà la trobada d'agraïment de les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya

L'Espluga de Francolí celebrarà la 456a edició la Fira de Sant Vicenç - El foc, el nostre origen amb un programa adaptat a la situació actual. Del 20 al 23 de gener es durà a terme una oferta cultural i de dinamització comercial  i turística d’interès.

L’edició d’aquest 2022 recupera la presencialitat, ampliant i sectoritzant el recinte firal. S’estendrà pel carrer Lluís Carulla, carrer Mossèn Serret, plaça de l’Església i travessera de Poblet. Amb exposició de vehicles de les ADF, empreses del sector agrícola i forestal, zona de planter, exposició de vehicles, empreses i serveis, comerç local, entitats, mostra de productes agroalimentaris i productors del territori.

La pandèmia ha marcat l’ajornament d’alguns dels  actes populars i gastronòmics, com els esmorzars de dissabte. També la Festa de l’oli nou i el vi novell de diumenge, que presentaven una alta complexitat de gestió i no eren recomanats davant la situació actual.

Festa de la Fil·loxera

Aquest any, el foc convidat són els elements de foc de la  Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia. Un intercanvi entre municipis on el foc i la cultura configuren trets distintius de la vida cultural, associativa i festiva. Un foc que s'estén i que acull al nostre municipi un element o festa de la cultura popular dels Països Catalans.

Al llarg del cap de setmana seran diverses les activitats relacionades amb el  Foc convidat; divendres 21 de gener, al Museu de la Vida Rural, tindrà lloc la conferència “De la plaga a la festa: història i orígens de la Festa de la Fil·loxera” a càrrec de Xavier Roig  i Xavier Jarque, membres de la Festa de la Fil·loxera.

Dissabte 22 de gener, al pati de l’Antic Hospital tindrà lloc la inauguració de l’espai “El Foc Convidat” amb la Festa de la Fil·loxera. És una exposició dels elements de cultura popular de la Festa de la Fil·loxera, amb la mostra de les fil·loxeretes, els ceps i els pagesos. A la tarda de dissabte tindrà lloc un espectacle de foc a càrrec de la Festa de la Fil·loxera i actuació dels Diables de l’Espluga

Actes culturals i tallers

En el marc de l’esdeveniment firal es proposen també diversos concerts, actes i tallers que complementen la proposta. Dijous 20 de gener, a la Sala Folch i Torres, es donarà el tret de sortida als actes de la Fira. Hi haurà un taller gastronòmic sota el títol “Passeig culinari per la revolució neolítica i l'art del foc: entre la recol·lecció i l'agricultura”.

També un taller de cuina silvestre i d'aprofitament, on s’explicarà l'evolució històrica de la recol·lecció silvestre i l'ús diferenciat del foc en les societats no sedentàries i en les societats agràries. Històries i cuina amb plantes silvestres, a càrrec de la Cooperativa Els Corremarges. Dissabte i diumenge els tallers s’enfocaran al públic infantil a l’espai del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, amb la confecció d’espelmes amb cera.

El Museu de la Vida Rural

El MVR se suma a la programació de la Fira, amb dues propostes més. La primera dissabte 22 de gener a les 6 de la tarda amb la presentació de l'exposició virtual “Jugar amb foc” a càrrec de Gemma Carbó directora del MVR i Gerard Corbella director de Cult-TIC.

Diumenge 23 a les 12 del migdia a la sala Maria Font tindrà lloc Art, foc i paisatge: l'essència vitalista de Palau Ferré. És una visita comentada de cloenda de l’exposició Palau Farré  a càrrec de Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l'artista. 

Tres propostes musicals

Divendres 21 l’entitat Juvenil Auvënguen acull al seu local una jam session amb músics locals. Dissabte a les 11 de la nit serà el torn de la Banda Neon, amb un concert on en directe desplegaran els himnes de tots els temps i els hits de més actualitat.

Diumenge 23 la proposta acull un projecte artístic de l’espluguina  Anna Amigó, amb el concert de Formiga and Cigale feat La Principal de Tarragona. És un espectacle ple de llum, sons, humor i glamour que no us deixarà indiferents. Tots els actes compten amb inscripció prèvia i compra d'entrades a través de l’Oficina de Turisme o la plataforma d’Entrapolis.

Agraïment de a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya

En el marc de la fira, l’Espluga també rebrà a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, en una trobada d'agraïment per la seva participació en les tasques de recuperació del nostre municipi després de les greus afectacions ocasionades per la riuada del Francolí del 22 d’octubre de 2019.

Hi haurà una trobada de vehicles que durant el diumenge 23 es podrà visitar a la plaça Montserrat Canals i un acte institucional amb la presència de la Molt Hble. Consellera Teresa Jordà, consellera de d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que acompanyarà al consistori en aquest acte d’agraïment a les ADF de Catalunya.