Grua davant del sindicat de Santa Coloma de Queralt

S'enllesteix la primera fase de la rehabilitació del Sindicat Agrícola de Santa Coloma de Queralt

L’edifici és un dels últims vestigis d’estil modernista que queda al poble

Santa Coloma de Queralt ja ha iniciat els treballs de substitució de la coberta de l’edifici de l’antic Sindicat Agrari. Es tracta d'un edifici situat al carrer Francesc Moragas, 6. Va ser adquirit per l’Ajuntament l’estiu passat. 

Amb el canvi de propietat, es va detectar que l’actual coberta de fibrociment de l’edifici de l’antic sindicat tenia importants filtracions  d’aigua. A més, hi ha zones del sostre  on l’estructura ha col·lapsat, deixant part de la mitgera veïna al descobert.

És per això que fa unes setmanes que han començat els treballs de la substitució d’aquesta coberta. L’execució d’aquesta obra té un pressupost de 93.579,82 euros i va a càrrec de l’empresa BOSCIREM S.L. L’obra és finançada a través d’una subvenció de la línia PAM 2020 de la Diputació de Tarragona.

Els treballs es reprendran en 2 mesos

La primera fase dels treballs, és a dir, l’enderroc de la coberta de fibrociment i tota l’estructura horitzontal, va acabar el passat 27 de juliol. Ara, fins d’aquí dos mesos no es podran reprendre els treballs. Hauran d’acabar amb un nou sistema estructural fet de bigues de fusta laminada i la construcció de la nova coberta lleugera.

L’endarreriment  de la segona fase de l’obra és degut a la pandèmia. Segons expliquen fonts municipals «hi ha falta d’estoc d’aquestes bigues de fusta i tardaran unes setmanes a arribar». Amb tot, està previst que a finals d’octubre l’edifici de l’Antic Sindicat torni a estar cobert de nou.

Grua en un lateral del sindicat de Santa Coloma
Una altra imatge de la grua treballant a la coberta | startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

Per altra banda, la part de l’edifici del Sindicat Agrícola que presumiblement contenia l’accés principal des de la carretera de Montblanc, ja es va enderrocar. En el seu lloc es va edificar un edifici d’habitatges, durant els anys 70 del segle passat.

Un dels últims vestigis modernistes

Des de l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt s'assegura que «l’edifici és un dels últims vestigis d’estil modernista que queda al poble». Té una façana en xamfrà de gran interès patrimonial. 

També té una instal·lació agrària amb volumetria i estètica catedralícia, que recorda l’estil del cellers cooperatius veïns. Ara bé, a diferència de les zones productores de vi, era un edifici dedicat a l’emmagatzematge i distribució de cereal i adobs.

«És un clar testimoni de l’impuls d’aquesta organització agrària en un període econòmic de notable importància a la nostra vila. Ara calia dur a terme aquestes obres per tal que l'edifici retorni en tota la seva esplendor».