El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i la Universitat de Barcelona presenten el projecte de ciència ciutadana sobre riuades i emergències naturals Floodup Francolí amb l’objectiu de recopilar tota la informació sobre la riuada i l’experiència col·lectiva viscuda entorn de la riuada al Francolí del 22 d’octubre de 2019 i els esdeveniments posteriors. La presentació de la iniciativa es farà en línia, des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural aquest divendres 17 d’abril a les 18.30 h.
Amb aquesta presentació es dona el tret de sortida a la primera fase de recollida d’informació i testimonis que s’allargarà fins al 31 de maig. El debat presencial amb els participants i la presentació de resultats es farà a l’octubre de 2020 en el marc de l’aniversari de la riuada. La presentació del projecte anirà a càrrec de Maria Carme Llasat, catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup GAMA, de Montserrat Llasat-Botija, investigadora de GAMA i responsable del projecte Floodup, i de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.
El Museu de la Vida Rural dona així continuïtat a la tasca endegada per la plataforma ciutadana Riuada Solidària i genera un espai de participació i generació de coneixement útil per a futures situacions d’emergència locals i globals. En els darrers mesos, a la Conca de Barberà i arreu del planeta, s'està vivint en contextos d’emergència continuada derivats en bona part de les crisis ecològiques i socials. En aquest escenari, els equipaments com el Museu de la Vida Rural han de contribuir a la cerca d’alternatives i construcció de futurs sostenibles incidint entre d’altres en la resiliència col·lectiva, és a dir, en la capacitat d’adaptar-se a situacions adverses i de fer-nos més savis i forts per fer front a l’adversitat en millors condicions.