Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de plaques solars

115 plaques fotovoltaiques més: Vilaverd camina cap a la sobirania energètica del municipi

L’Ajuntament vol abastir, d’una manera autònoma, la producció de la totalitat del consum de l’enllumenat del poble

Vilaverd vol assolir la plena sobirania energètica del poble. Per aquest motiu, s’ha instal·lat una planta solar a la teulada de la pista poliesportiva municipal.

En concret, s’han fixat 115 plaques fotovoltaiques que tindran una potència de total de 40 quilowatts.

Amb aquesta actuació, la vila aconseguiria la sobirania energètica total, ja que l’Ajuntament vol abastir, d’una manera autònoma, la producció de la totalitat del consum  de l’enllumenat del poble.

Aquesta despesa, actualment es troba quantificada en més de 30 quilowatts.

Subvenció de la Diputació de Tarragona

Per a dur a terme el projecte, la  Diputació de Tarragona  ha concedit a l’Ajuntament de Vilaverd una subvenció. És en concepte d’inversió per obres d’Instal·lació Fotovoltaica per Autoconsum a l’edifici de l’Ajuntament de Vilaverd.

En aquest sentit, el cost de l’obra té un import de 42.177,08 euros. La Diputació en subvenciona 25.256,50, dins del programa del Pla d’Acció Municipal (PAM) per a l’anualitat d’aquest any.

Plaques solars de Vila-rodona
Imatge de les plaques instal·lades | Cedida

Rocafort de Queralt també implementa energies renovables

Vilaverd no és, però, l’únic poble de la Conca de Barberà que persegueix aquest objectiu. A la mateixa comarca, altres pobles també opten per ser més sobirans quant a la gestió energètica. Per exemple, a Rocafort de Queralt  s’han projectat 277 plaques solars fotovoltaiques.

Es localitzen a la zona de la  pista poliesportiva i se sumen a les 60 que ja es van instal·lar en la primera fase, de 270 quilowatts.

De fet, un dels objectius del consistori municipal és distribuir la infraestructura en diversos punts del municipi. Aquest plantejament té per finalitat reduir el possible  impacte visual que aquests elements puguin tenir en el paisatge i l’entorn.

En aquest sentit, fonts municipals apunten que «el projecte de sobirania energètica, per sobre de tot, ha de ser respectuós amb el medi ambient. També ha d’aconseguir l’autosuficiència  i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic».