Imatge de l'exposició Jugant amf Foc del Museu de la Vida Rural

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga prorroga l'exposició Jugar amb Foc fins Sant Joan

A causa de les actuals restriccions, el museu adaptarà les activitats a formats virtuals

L'exposició Jugar amb foc del Museu de la Vida Rural (MVR) de l'Espluga de Francolí  prorroga la seva estada i es podrà visitar fins al 24 de juny, festivitat de Sant Joan. Es tracta de la mesura que han adoptat la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa perquè tothom pugui gaudir d'una de les grans apostes del museu per al 2020.

Així mateix, durant aquest mes de gener s'han programat  visites virtuals per al cap de setmana i s'ha adaptat la proposta  educativa perquè es pugui realitzar als centres escolars.

Jugar amb foc  és una de les tres exposicions que ha produït  íntegrament  el Museu de la Vida Rural i que centra l'objectiu en l'educació cultural per la  sostenibilitat, gràcies a les accions concretes del context d'emergència permanent.

El foc, símbol de l'evolució i, alhora, amenaça

L'exposició va ser inaugurada a principis de l'any passat i té com a temàtica principal el foc, mostrant les seves  dues cares: aquella que ha permès l'evolució humana i aquella potència devastadora capaç d'aniquilar hectàrees senceres de vegetació.

Aquesta dualitat del foc  posa sobre la taula un dels grans temes del segle XXI: l’amenaça dels grans incendis forestals a conseqüència de l’actual gestió dels boscos, de l’abandonament de les zones rurals i de l’emergència climàtica.

Aquesta mostra compta amb les obres d'artistes com Josep Guinovart, Joan Brossa, Chema Madoz, Oliver Laxe, Marta Pruna o Palau Ferré, entre molts d’altres, amb un objectiu clar: provocar la reflexió al voltant de la relació de la humanitat amb el foc.

Visites guiades virtuals

El foc ha estat el protagonista de nombroses xarrades, debats, tallers i altres activitats del Museu de la Vida Rural, des del passat mes de febrer.  Ara, el MVR i la Fundació Pau Costa treballen per acabar de concretar la programació per al primer semestre del 2021.

De moment, anuncien des del museu, i mentre duri el  confinament  municipal, s'emetrà una visita guiada de l'exposició Jugant amb foc, cada dissabte i diumenge des del canal de Youtube del Museu de la Vida Rural. L'objectiu d'aquesta activitat és oferir la mostra a tothom, mentre no es puguin fer desplaçaments.

El museu adapta les activitats als centres educatius

L'entitat de l'Espluga elabora, habitualment, una  proposta educativa al voltant de la temàtica de la mostra del MVR. Des del mes de setembre, molts alumnes  han pogut gaudir de l'exposició i de l'activitat ideada al respecte. 

Ara, la possibilitat que els alumnes d'altres municipis visiten les instal·lacions del museu no existeix, pel que s'ha adaptat aquesta proposta educativa per portar-la a les aules.

El Museu de la Vida Rural, malgrat les  restriccions oficials que des del passat mes d’octubre li impedeixen organitzar activitats amb públic presencial, continua obert en el seu horari habitual  i amb un  protocol de  seguretat que garanteix una visita segura a la col·lecció permanent i a les exposicions temporals.

L’MVR està obert de dimarts a dissabte de 10.30 hores a 18.30 hores i els diumenges i festius de 10.30 hores a 14 hores.