Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Voluntaris del pessebre vivent de l'Espluga

El Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí inicia una nova recollida de material vell agrícola i rural

L'objectiu és preservar l'essència rural del Pessebre Vivent en el nucli antic del municipi

Voluntaris del pessebre vivent de l'Espluga
Voluntaris de l'edició de 2019 | Cedida

L'Associació del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí  ha obert una nova tanda de recollida de donacions  de material històric de la vida rural i de pagès, d'antics oficis o d'elements recuperables per les representacions del 2021. Com ja es va fer en l'anterior temporada, l'entitat organitzadora de l'esdeveniment nadalenc s'ofereix a recollir (quan ho permeti l'actual situació d'emergència sanitària) aquells elements inservibles que es recuperen de cases abandonades o antigues, resultat d'enderrocs o neteja d'espais, evitant que acabin a la deixalleria, encara que no estiguin en bon estat. La crida es fa aprofitant l'etapa de confinament i l'arribada del bon temps, en què en moltes ocasions es fa neteja de baixos i golfes, cases velles o espais on cal fer enderrocs o obres. 

Cistells, eines, ceràmica o mobiliari

Un dels objectius del Pessebre Vivent de l'Espluga és el de preservar l'essència rural del nucli antic de l'Espluga de Francolí i els elements que la caracteritzen. Per les representacions, l'entitat es nodreix de multitud d'elements recuperats d'antigues cases i donats pels seus propietaris. Així, són benvinguts tot tipus d'elements d'ús domèstic –normalment de poc valor- com cistells i utillatge d'espart o vímet, gerres i utillatge de cuina, ceràmica i aram, vidre bufat, eines de camp o d'oficis antics, mobiliari rural com taules, cadires i bancs de fusta, pasteres i pales d'enfornar, o elements de corral i de pagès com gàbies, tanques de fusta, galliners, menjadores... També portes antigues de fusta, carros i carretons, botes de vi, tines o portadores, per posar alguns exemples. També robes i teles no estampades, de colors llisos i terrosos o foscos, mantes, tendals i borrasses velles i de sac.

Un dels atractius del Pessebre Vivent de l'Espluga –que només es representa cada 2 anys- és la fidelitat i el rigor històric  en la representació de les escenes de la vida dels jueus del primer segle, en un marc històric medieval del segle XIII, per les cases i carrers de les dues antigues Esplugues; dos nuclis de població units en un sol poble que han preservat fins als nostres dies, l'essència rural de l'interior de les seves cases. En l'última edició  5.000 persones van visitar la quarantena d'escenes de l'únic Pessebre Vivent estàtic de les comarques de Tarragona.