L'espectacular Pessebre de l'Espluga de Francolí!

Rècord històric de visitants al Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí

De les 3.000 persones que havien visitat l’esdeveniment el 2017 i també el 2015, s’ha passat a les 5.010 entrades venudes aquest any

Èxit absolut del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí.  L'edició de 2019 ha superat tots els pronòstics i ha assolit el rècord absolut de tota la història de pessebres vivents al municipi. De les 3.000 persones que havien visitat l’esdeveniment el 2017 i també el 2015, s’ha passat a les 5.010 entrades venudes aquest any, a les quals cal sumar els diversos centenars d’infants de 0-4 anys que entren gratuïtament i no es comptabilitzen. Això situa la representació d’aquest 2019 al costat o fins i tot per sobre de la temporada rècord del 1969-1970 a la Cova de la Font Major, en què es van rebre 5.202 visitants.

L’organització havia fet una previsió màxima de visitants de 4.000 persones, limitant l’aforament a 1.000 persones per jornada.  L’èxit de la convocatòria va fer però que ja des del primer dia s’acordés permetre l’entrada d’un cinquè grup per jornada, a dos quarts de 9 del vespre, que donés l’oportunitat a tothom que havia viatjat expressament fins a l’Espluga de Francolí de veure el Pessebre. L’efecte boca-orella després de les dues primeres jornades ha fet que el cap de setmana fos insòlit i es revalidés el creixement de visitants. Només aquest diumenge, l’últim dia, se’n van rebre 1.457.

176 persones implicades

El 2019 ha estat l’any del gran creixement del Pessebre Vivent de l’Espluga com a projecte cultural i social, no només en visitants, i per tant, d’impacte turístic i econòmic. El mes de juny ja s’havia assolit el 50% d’inscripcions necessàries per participar-hi, i aquest desembre van tancar-se amb 176 persones implicades, de les quals 140 han representat les figures estàtiques del Pessebre en una quarantena d’escenes, la majoria de les quals renovades o modificades en 10 dels trams de la representació.

L'espectacular Pessebre de l'Espluga de Francolí!
L'espectacular Pessebre de l'Espluga de Francolí | Àngel Ullate

El nou relat convertint l’Espluga de dalt en Betlem, i l’Espluga de baix en Natzaret ha suposat un abans i un després per a la representació, amb una rebuda esplèndida per escenes com el nou Naixement, molt més humà i realista, i que ha cridat l’atenció de tothom. Les noves cases de Betlem, el nou mercat i l’escena de l’epifania -la visita dels savis d’Orient a casa de Josep i Maria- han generat gran expectació. La presència dels camells i el campament dels viatgers, el nou campament romà o la nova Sinagoga, recreada amb gran fidelitat històrica, s’han emportat algunes de les admiracions.

Un nou pessebre per al 2021

Experts en judaïsme i en l’origen del cristianisme, creadors de Pessebres Vivents d’arreu de Catalunya i representants institucionals han visitat les representacions, reconeixent la vàlua i el rigor històric de la recreació. Un fet cultural que s’acompanya d’una important tasca de dinamització del nucli antic i d’insersió social de persones de procedències diverses, sensibilitats i capacitats diferents.

El Pessebre Vivent de l’Espluga no es tornarà a representar fins al desembre de 2021, ja que és de caràcter biennal,  donant pas, el 2020, a una nova temporada dels Pastorets de l’Espluga, que també presentarà importants canvis en l’elenc d’actors.

L'espectacular Pessebre de l'Espluga de Francolí!
L'espectacular Pessebre de l'Espluga de Francolí | Àngel Ullate

Potser també t'interessa: