S’ensorra part d'una guixera històrica de Vilaverd

Es tracta de l'única guixera de principis del segle XX que encara conserva l'espai i la seva maquinària de tota Catalunya

Crit d'auxili a Vilaverd per tal de salvar l'única guixera de principis del segle XX que encara conserva l'espai i la seva maquinària de tota Catalunya. Segons denuncia l'entitat cultural Toquem l'Arpa, el dissabte passat, 2 de febrer, va caure una part de l'estructura de l'elevador de la guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté; concretament va cedir la caixa de fusta i maons amb una roda metàl·lica que sobresortia de la teulada. «La resta de l'elevador està sencer però la teulada presenta risc d'enfonsar-se en diversos punts si no s'hi fa res», asseguren des de l'entitat cultural vilavertana.

El dissabte passat, 2 de febrer, va caure una part de l'estructura de l'elevador de la guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté. | Toquem l'Arpa

 

S'espera que properament un tècnic es desplaci fins aquest municipi de la Conca de Barberà per tal de valorar l'estat de la guixera i així poder iniciar l'apuntalament-estintolament per evitar que caigui totalment.  «Seria una llàstima que caigués la Guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté: la guixera de Vilaverd supervivent que s'ha convertit en l'única guixera de principis del segle XX que conserva l'espai i la seva maquinària de tota Catalunya», etziben des de Toquem l'Arpa.

Va cedir la caixa de fusta i maons amb una roda metàl·lica que sobresortia de la teulada. | Toquem l'Arpa

 

En declaracions a laConcaDiari, l'especialista en arquitectura rural de la Conca, Manel Martínez i Martí Torrell, president de Toquem l'Arpa, –coordinadors de la campanya Salvem la guixera del Tòfol, que es presentarà properament– han assenyalat que «entenem que la guixera del Tòfol no es pot restaurar sencera i fer-la visitable d'un dia per l'altre però si no es fan accions immediatament per evitar que caigui, en el futur no es pot fer res. Les institucions valoren que és un patrimoni cultural, ara cal que valorin que és urgent l'apuntalament- estintolament per salvar-la».

 

Documental «Les guixeres de Vilaverd. Passat, present i futur»

El maig del 2018, el local social de Vilaverd va acollir  la presentació del documental «Les guixeres de Vilaverd. Passat, present i futur». Es tracta d'una iniciativa de Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) en col·laboració amb l'Ajuntament que té com a objectiu difondre el coneixement de la història de les antigues indústries guixeres de Vilaverd, la revaloració d'aquest patrimoni cultural i els projectes de restauració pensats pel present i el futur.

Una guixera singular

El documental recorre breument la història de les guixeres del poble que tenen com a precedent el Molí del guix del Consell de Vilaverd del 1607  (molí municipal), que va desenvolupar-se industrialment des del segle XIX i el 1977, quan va tancar la guixera del Tòfol o dels Robusté. Precisament, aquesta guixera és el fil conductor del documental on s'explica el procés de producció de guix a Vilaverd.

A més, va ser la primera que va tenir maquinària elèctrica des de la seva construcció el 1917, va ser l'última en tancar a Vilaverd i és l'única guixera del poble que segueix dempeus i que manté intacta i al seu lloc original la maquinària per produir guix. Aquest fet la converteix en un element singular pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ja que no es coneix cap altra indústria guixera similar a Catalunya. L'audiovisual també presenta altres iniciatives, com ara la Ruta de les antigues guixeres de Vilaverd, un camí que recorre els vestigis de les cinc antigues guixeres del municipi, així com el seu entorn de pedreres i marges de pedra de guix.