«Paciència», és una de les paraules que més se senten des de fa un mes a les poblacions de la Conca de Barberà afectades pels aiguats. Recuperar-se de la devastació que ha provocat el temporal en el paisatge quotidià no és cosa d’un dia, ni tan sols d’un mes, com s’ha pogut veure, ja que, malgrat que s’ha fet molta feina de neteja i de retirada de runa, encara n’hi ha molta per fer.
Un dels col·lectius que cada dia recorda aquesta recent riuada és la comunitat de regants Horta de la Parellada de Dalt de Montblanc, formada per uns 35 regants que tenen una quarantena de finques.
El temporal ha fet malbé la síquia i la captació d’aigua no funciona des de llavors. «Serà complicat posar-ho tot al dia», lamenta el president dels regants de l’Horta de la Parellada, Xavier Rosselló.
Els regants, com han fet la resta de damnificats de la comarca, han elaborat un informe de danys en la seva comunitat per poder solucionar la situació ben aviat.
Les tasques de manteniment al voltant de la síquia han evitat una desgràcia pitjor
Passejant per la zona afectada, es pot observar el trencament de la síquia que subministra l’aigua a aquests agricultors.
Tot i això, asseguren que els danys podrien haver estat molt més devastadors, però que s’ha evitat un mal major gràcies a les tasques de manteniment que s’han fet recentment. «Enguany vam fer neteja i vam talar arbres amb grans arrels, que si hi haguessin sigut, hauria arrencat la síquia», relata Rosselló.
Seguint el camí que travessa la síquia s’arriba a un aqüeducte que ara mateix només es pot intuir fent servir la imaginació, ja que ha quedat completament soterrat entre canyes i branques.
«No sabem en quin estat es troba», explica el president dels regants. «Amb paciència s’haurà de desenrunar aquest punt per saber si s’ha trencat o no».
Tot i això, regna l’optimisme i es creu que es podrà tornar a tenir captació d’aigua en un període d’uns 15 dies. De cara al futur s’està plantejant la possibilitat de posar una petita enclusa a la zona de captació del riu «per si torna a amenaçar amb fortes pluges i poder evitar que la situació es repeteixi».
«Els horts s’han convertit en platges»
Parlant amb els agricultors, la majoria tendeix a comparar el desastre amb els aiguats del 1994. Expliquen que aquell any l’aigua no va arribar a un punt tan alt, però que també va fer molt de mal.
En aquell moment, el temporal es va endur conreus i horts, una situació que també s’ha repetit ara, deixant a molts particulars sense les seves terres. «Els horts s’han convertit en platges», afirma un pagès. Aquesta comparació és gairebé literal, ja que en els llocs on hi havia arbres i plantes, ara hi ha sorra i pedra, mostrant una tètrica imatge desèrtica.
Un dels afectats mostra una esplanada que abans era plena d’avellaners i senyala a un punt més amunt, on els arbres sí que s’han pogut salvar. «Ha estat gairebé una loteria», expliquen, ja que hi ha zones intactes i a pocs metres de distància, la riuada ha arrasat amb tot.
Com diuen, «trigarem temps a tornar a la normalitat», ja que el paisatge ha quedat completament modificat després dels aiguats, «però ens en sortirem», conclouen.