Els 4 regidors d'ERC en la roda de premsa

Els 4 regidors d'Esquerra de Montblanc surten del govern municipal

ERC va guanyar l’alcaldia el 2019, amb la marca republicana Agrupament Catalanista de Montblanc, encapçalada per Josep Andreu

ERCMontblanc ha anunciat que surt del govern municipal per l’incompliment reiterat del  programa amb el qual es va presentar. En aquest sentit, els quatre regidors del partit expliquen que el document consta de 84 projectes. Ara bé, fins ara només se n’han pogut realitzar 10 per l’impediment de l’alcaldia.

Per això, han fet efectiva aquest matí la seva sortida del govern municipal per seguir com a grup a l’oposició. Esquerra Republicana va guanyar l’alcaldia el 2019, amb la marca republicana Agrupament Catalanista de Montblanc, encapçalada per Josep Andreu. Andreu va abandonar el partit el setembre del 2020 per constituir Junts a Montblanc i la comarca. 

Oriol Pallissó explica que «Montblanc i la seva ciutadania tenen noves necessitats, especialment accelerades per la pandèmia. Per donar-hi resposta ens van presentar amb un programa ambiciós, que l’alcalde  impedeix dia a dia acomplir». 

«Ens hem trobat el «no» per resposta constantment. Creiem en una altra manera de governar. En un ajuntament transparent, al servei de les persones i no en un projecte personalista. En aquest moment fem un pas endavant, renunciem a bona part de les retribucions del càrrec», afegeix.

Prioritats incomplertes

El programa electoral republicà consta de 84 projectes i accions. D’aquests fins ara només se n’han pogut realitzar 10, començat 27 i n’hi ha 47 per iniciar. Per contra, en 5 accions s’ha fet el contrari compromès amb els ciutadans.

Concretament, construcció d’una piscina coberta. També, continuació de la reducció del deute municipal, que s’ha augmentat aquesta setmana amb la signatura d’un nou préstec de mig milió per poder aguantar la despesa corrent.

El regidor d’Hisenda Cesc Viñas explica que el deute a proveïdors és d’1,4 milions en factures pendents de l’any 2020 i 2021. «Hem intentat impulsar mecanismes de control de despesa. No ho hem aconseguit instaurar com a prioritat de govern».

El pressupost municipal d’enguany és de  8,5 milions. Afegeix que «des de l’alcaldia, s’ha creat i es promou una macro estructura municipal que és insostenible per a un municipi de 7.300 habitants».

Per la seva banda, la fins ara segona tinent d’alcalde i actual presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs explica que una altra de les prioritats va ser la millora del comerç local al centre històric que s’està desertitzant. Sobretot, l’ampliació del parc de lloguer, rehabilitació i habitatge per a joves.

«Se’ns han menystingut totes les propostes de les àrees socials: educació, benestar social, comerç, etc. Per exemple, el pla que vol millorar la mobilitat s’ha redactat, però la primera acció destacada que és els Camins Escolars Segurs que s’han d’implantar aquest setembre, l’ha aturada l’alcalde en alguns trams». 

Judit Pere, regidora de Cultura, exposa que la imprescindible restauració de l’església de Sant Francesc, en mal estat de conservació, per poder esdevenir el centre cultural de la vila. Malauradament no s’ha pogut desenvolupar.

«L’únic interès de l’alcalde és el patrimoni, del qual nosaltres també ens sentim orgulloses, però no pot ser l’única prioritat del govern. Sovint, amb decisions contrastades per part de la ciutadania. Com a mostra, en plena pandèmia, va destinar els recursos municipals a desenrunar un edifici particular, el Palau del Castlà i el Palau del Cervelló».

«Ja tardeu a marxar»

Concretament, el 22 de març els quatres regidors republicans van presentar un document de propostes que incloïa un acord de govern fins al 2023 a l’alcalde Josep Andreu. Pallissó explica: «La resposta va ser, literalment, que ja tardàvem a marxar».

Davant d’això i d’acord amb la militància i simpatitzants republicans de Montblanc, s’ha optat per desvincular Agrupament-ERC del govern. La setmana passada, Andreu fent servir el seu vot de qualitat com a alcalde i el vot de la regidora trànsfuga, ho va intentar impedir. «Es va cometre una  il·legalitat portant-ho a votació al ple. Avui hem presentat el recurs contra aquesta decisió injusta i il·legal», conclou Pallissó.