La Setmana Medieval de Montblanc celebra, enguany, 32 anys de vida. Són els mateixos anys que té el Joan López, l'actual president d'Associació Medieval. Ell n'és la cara visible, però assegura que la veritable ànima de l'entitat són els 600 associats, que amb el seu esforç, il·lusió i recursos fan possible la festa. L'organització de la Setmana Medieval, des del minut zero, va de baix a dalt.
Cada any, Montblanc reviu, al voltant del 23 d'abril, el seu passat més icònic. L'actual festa no pretén fer una reconstrucció històrica, sinó que és una recreació que es permet totes les llicències del món. Dintre d'aquestes llicències, això sí, sempre s'ha intentat mantenir una coherència amb un relat que té com a peça central la figura de Sant Jordi.
En aquest sentit, el Joan també ha encarnat el personatge del cavaller. Diu que gairebé no recorda els moments més èpics que va viure, l'any 2007, com a Sant Jordi. El que realment el va impressionar més va ser el fet d'haver de sortir de casa amb molt temps d'antelació. En cada racó de Montblanc es trobava famílies que visitaven la festa. Els més petits el veien com l'heroi del conte que tenien a la tauleta de nit: «Jo era l'heroi del seu conte».
-La festa de Sant Jordi, què és per a la vila de Montblanc?
La Setmana Medieval ha estat, per la vila, un aparador. Molta gent del país sap situar Montblanc al mapa gràcies a la festa i aquesta realitat ha influït substancialment en el fet que l'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Montblanc hagi construit un relat divulgatiu al voltant d'això. L'any 2000 es crea la marca turística «Montblanc Medieval». Per una banda, la iniciativa aglutina el patrimoni arquitectònic del municipi i, per l'altra, el contingut viu d'aquesta etiqueta va associat, a tot el que representa i és la festa de Sant Jordi a la localitat. El cert és que Montblanc és, en l'actualitat, una de les grans destinacions turístiques de Catalunya i la Setmana Medieval ha estat l'origen d'aquesta realitat.
-Què diferencia la festa montblanquina de la resta de fires de temàtica similar de Catalunya?
La figura de Sant Jordi és el que ens fa singulars i ens diferencia de la resta de festes medievals que es fan arreu de la geografia. Joan Amades va situar la llegenda, amb la història del mite de l'heroi que lluita contra el mal, a Montblanc. Aquesta referència és la motivació principal a l'hora d'articular la festa tal com ho fem. Avui en dia aquest relat folklòric té un valor i una vigència indiscutibles.
La festa montblanquina no és només un mercat com tants d'altres es celebren en d'altres ciutats del país. La nostra celebració explica un relat propi, que té molta personalitat, i s'ha de dir que la Setmana Medieval de Montblanc és la primera festa d'aquestes característiques de l'Estat espanyol. En aquest sentit, si de la nostra programació s'hagués de treure el mercat, la resta de la festa funcionaria igual i mantindria la seva coherència. Això demostra que la celebració té una entitat pròpia que ve donada pel patrimoni arquitectònic de la vila ducal i per la seva gent, que té ganes de tirar endavant l'esdeveniment.
-Què suposa ser president de l'Associació Medieval?
L'Associació Medieval és una escola de vida. A mi m'ha ensenyat a relacionar-me amb molta gent, a conèixer-la. He interioritzat conceptes com la tolerància, el treball en equip i la transversalitat del nostre projecte. He après a compartir esforços amb un gran equip de gent i el meu pas per l'entitat també m'ha ajudat a prendre decisions en el terreny personal.
-Quin és l'acte que més destacaries de la Setmana Medieval actual?
L'espectacle de la llegenda és l'acte de més envergadura de tota la celebració, i comporta uns nervis i una emotivitat especials. Ara bé, jo em quedo amb tota la feina prèvia de preparació que ens cohesiona com a grup i com a poble. L'Associació entén la Setmana Medieval com un gran acte d'amor al nostre poble, al nostre país i a les tradicions que ens són pròpies.
D'alguna manera, la festa també un reconeixement a totes les persones que fan possible la programació. En l'actualitat, el que més puc valorar de qualsevol edició de la Setmana Medieval és el recorregut que hem fet, tots plegats per arribar a tindre la festa que actualment tenim al carrer.
Per últim, la festa d'enguany compta amb algunes novetats...
Durant la Setmana Medieval de 2019 l'espectacle dels Jocs Medievals canvia d'emplaçament i es trasllada al Pont Vell. El guió també s'ha refet de dalt a baix i es compta amb un espectacle de tracció de cavalls. També estrenem marca, amb un logotip i una imatge corporativa molt potent. En conseqüència, hem refet els domassos que engalanen els balcons i els carrers de Montblanc, ja que pensem que aquesta és una bona iniciativa per fer bullir l'olla en l'àmbit particular.
També voldria destacar la cantata bianual de Sant Jordi que s'organitza des dels centres escolars i el Centre de Recursos de la Conca. Enguany hem volgut donar el nostre suport a la iniciativa i incloure-la en la programació oficial, ja que s'ha articulat un relat molt interessant al voltant de la llegenda de Sant Jordi des del punt de vista de la qüestió de gènere, di està protagonitzat per més de 400 nens que són, en definitiva, el futur de la nostra festa.