teleassistència-creu-roja

«La Teleassistència em dóna confiança i seguretat»: el servei es consolida a la Conca de Barberà

Actualment a la comarca hi ha 60 aparells instal·lats, deu més que l'any 2014
La Teleassistència Domiciliària és un servei per via telefònica pensat per a totes aquelles persones que vulguin disposar, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any, d'una resposta immediata en qualsevol situació d'emergència  o de necessitat derivada d'aquesta.
 
Aquest recurs s'ofereix tant a la gent que està en situació de dependència per vellesa, malaltia, discapacitat, aïllament, etc., com a les persones plenament autònomes que volen assegurar-se la tranquil·litat de saber que estan permanentment protegides. El servei propicia i reforça l'autonomia personal, atès que permet seguir al domicili, gaudint de l'entorn social i veïnal.
 

«Durant la nit és quan et sents més sola i vulnerable»

La Maria M. és una usuària octogenària del servei de Teleassistència Domiciliària. Fa 8 anys que és vídua i viu sola a casa. Cada vegada té una mobilitat més reduïda i els seus dos fills no viuen al mateix poble. Tot i que la dona se sent acompanyada i té un seguiment constant per part dels familiars més propers, confessa que durant la nit és quan es sent més vulnerable, ja que és el moment del dia en què es troba sola a casa

En aquest sentit, fa 5 anys que compta amb el Servei de Teleassistència a domicili. L'ha hagut de fer servir en diverses ocasions, i en la majoria de casos només ha calgut que l'assistència fos per via telefònica. La Maria assegura que el servei és important en el seu dia a dia i que aquest suport li ha donat «molta confiança, seguretat i una major autonomia»  en nombroses ocasions.

 

Des de 2007 la Conca de Barberà compta amb la Teleassistència Domiciliària

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà va signar el 2007, per primera vegada, un conveni de col·laboració amb Creu Roja per instal·lar 30 aparells de teleassistència domiciliària a la comarca. Actualment, hi ha 60 aparells instal·lats, en un augment progressiu del servei per tal de donar cobertura en les diverses necessitats i realitats. Així, doncs, aquest any 2019 hi ha 10 aparells més que l'any 2014.

Darrerament el servei ha vist ampliades les seves prestacions

En la línia per a millorar el servei, Francesc Benet, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i Ramon Grau, president de Creu Roja Tarragona, el passat mes de febrer van signar un complement al conveni sobre el servei de teleassistència a la comarca amb la finalitat d'ampliar les prestacions d’aquest servei.

 

Amb aquesta addenda en el conveni el servei passa a tenir noves funcions, com la incorporació de detectors de fum, gas i caigudes al domicili. La nova mesura també elimina el cost d'instal·lació dels aparells i, per les persones que no disposin de telèfon fix al seu domicili, es podrà accedir al servei per mitjà d'un dispositiu mòbil GSM. L’acord suposa un reforç del conveni que ja hi havia signat i que permetrà que se’n beneficiïn 100 persones.

Atenció permanent i a distància de les persones dependents

El protocol davant d'una situació d'emergència s'activa quan la persona usuària prem el botó de l'aparell. Des d'aquest moment es pot entrar en contacte verbal amb un centre d'atenció atès per professionals capacitats per donar resposta a qualsevol tipus de situació. Segons cada cas, després d'una primera valoració de lla situació, es pot avisar la família, els veïns, els bombers, l'ambulància o el metge.

El servei de Teleassistència compta amb diversos aparells | Redacció

Alhora, el servei de Teleassistència Domiciliària ofereix resposta quan la persona usuària està a casa seva i també es pot complementar amb el servei de Teleassistència Mòbil. Aquesta segona opció facilita una atenció permanent quan la persona usuària és fora de la seva llar. En tots els casos els professionals de l'equip bàsic, com els treballadors socials de l'Àrea de Benestar Social de Creu Roja, són els encarregats de gestionar i fer el seguiment del servei de teleassistència domiciliària.

Creu Roja és qui té la gestió del servei

Creu Roja és l’entitat que té més experiència en el Servei de Teleassistència a Catalunya. Ha estat pionera en la innovació i la implantació d’aquest servei, amb més de 25 anys de trajectòria i més de 50.000 persones ateses i satisfetes. Tanmateix, a través de convenis amb les administracions locals, és qui té la gestió d'aquest servei.

Les persones interessades a obtenir més informació sobre aquest programa, quant al funcionament, els requisits, la quota d'instal·lació i de manteniment o el dret a subvenció poden adreçar-se a la treballadora social del municipi o al Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

Potser també t'interessa: