Persona pintant un nano de Montblanc

Els Nanos de Montblanc celebren els 40 anys amb una restauració integral

Es tracta de les rèpliques que es van crear per substituir les peces centenàries, actualment dipositades al museu

Els Nanos  de Montblanc lluiran, com nous, durant la Festa Major de 2021. Després de mesos de feina, s'han acabat els treballs de conservació i restauració de les dotze figures municipals.

Es tracta de les rèpliques dels Nanos centenaris, que aquest any celebren el 40è aniversari de la seva construcció. Per aquest motiu, s'ha treballat a fons en aquesta restauració, que ha consistit en diferents fases.

Segons la colla, en la primera fase es van arranjar les parts danyades i afectades. En concret, les parts superiors i les més sortints dels tricornis i berrugues. «Massillar i regenerar-ho amb fibra de vidre i polièster, va ser una de les feines més laborioses», expliquen els responsables.

Aquesta feina l'ha dut a terme l'Ismael Porta i l'Anna López. Ells també han policromat a l'oli els Nanos, tal com s'havia fet des de l'any 1864.

Nanos al mig de la plaça Major de Montblanc
Els Nanos ballant a la plaça Major de Montblanc | Cedida

Al mateix temps, s'han fet les trenes noves dels Tricornis. A causa de la dimensió de les trenes, van haver de visitar la perruqueria. Amb més d'un metre de llargada, es va utilitzar, kanekalon. Es tracta de cabells de fibra artificial amb naturalesa orgànica, extret d'alga marina japonesa i teixits a mà amb fil de cotó.

Un cop trenades, s'hi van aplicar els fixadors necessaris i els típics llaços vermells. Aquesta part ha anat a càrrec de M. Goretti Cortès.

Segona fase: els vestits

En la segona i última fase de la restauració s'han confeccionat els nous vestits. Aquesta feina ha estat feta, de manera voluntària, per diferents cosidores montblanquines com la M. Teresa Cantó, la Raquel Huguet, la Laura Canalejo, la Rosa Grau, la Josefina Veciana i la M. Teresa Clofent.

Així, els Nanos de Montblanc comencen a lluir aquesta nova imatge a partir d'avui mateix, dia 7 de setembre al matí, en el pregó popular de festes pels carrers de la vila.